Олимпийци

Български ученици спечелиха 2 медала от Международната конференция на млади учени – ICYS

Български ученици спечелиха 2 медала от Международната конференция на млади учени - ICYS

В края на април двама български ученици се състезаваха в Международната конференция на млади учени (International Conference of Young Scientists – ICYS) в направленията математика и информатика. След отлично представяне родните гимназисти спечелиха златен и сребърен медал в конкуренция от общо 150 участници от 23 държави. Това са Атанас Илиев (11. клас – Американски колеж в София) със сребърен медал в математика и Иван Златанов (12. клас – Национална търговско-банкова гимназия) – златен медал в информатика.

27-ото издание на ICYS се проведе онлайн, а организаторите и домакините бяха от Белград, Сърбия. Българските гимназисти бяха селектирани за участие от Ученическия институт по математика и информатика – УчИМИ към БАН. Подготовката и организацията на отбора ни за участие в състезанието бе направено от Албена Василена – Институт по математика и информатика към БАН

Международната конференция на млади учени (ICYS) е индивидуално състезание за презентации на научни изследвания, проведени от ученици от средните училища, които се оценяват от международното жури.

Всеки участник трябва да подготви доклад за изследване по предмет, избран от него (физика, математика, компютърни науки и екология). След това изнася и презентация на английски език пред международното жури, което ще го оценява. Всяка година обикновено се изнасят 60-70 лекции в 4 секции на конференцията.

От УчИМИ поздравиха двамата ни участници за отличното им представяне и им пожелаха „да продължават да се справят с предизвикателствата смело и с лекота!“