Олимпийци

Български ученици спечелиха 2 медала и 2 почетни грамоти от Европейската олимпиада по физика (EUPhO)

Български ученици спечелиха 2 медала и 2 почетни грамоти от Европейската олимпиада по физика (EUPhO)

Тази седмица едни от най-добрите български гимназисти по физика участваха на Европейската олимпиада по физика. След силно представяне родните ученици спечелиха 2 медала и 2 почетни грамоти. В шестото издание на турнира българите премериха знания със 182 състезатели от 37 държави и завоюваха един сребърен и един бронзов медал. Тази година олимпиадата се проведе присъствено от 20 до 24 май в Любляна, Словения, като участниците имаха както теоретичен така и експериментален кръг.

Сребърният медал спечели Маргулан Исмолдаев (11 клас, МГ Варна), бронзовото отличие заслужи Баян Гечев (10 клас, СМГ), почетните грамоти са за Румен Димитров (10 клас, СМГ) и Виктор Михайлов (11 клас, СМГ), а малко не достигна за отличие на Златомир Желев (11 клас, ППМГ Сливен). Ръководител на българските гимназисти бе доц. Нено Тодоров от ФзФ на СУ.

Състезанието има два кръга – теоретичен и експериментален, всеки с продължителност 5 часа. Последните две години олимпиадата се провеждаше онлайн. Този формат наложи използването на компютърна програма за симулации по време на експерименталния кръг. Тази година обаче, олимпиадата отново се проведе присъствено и учениците трябваше да се справят с експеримент в реални условия.

Отборът за олимпиадата се формира от първите пет ученика в класирането от Националния кръг на олимпиадата по физика, но тази година държавните зрелостни изпити съвпаднаха с надпреварата и учениците от 12 клас не успяха да вземат участие в олимпиада.