Образование Олимпийци

Български ученици спечелиха 16 медала от престижния Международен есенен турнир по информатика (IATI)

Едни от най-добрите български ученици по информатика участваха в 14-ото издание на престижния Международен есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“ (IATI). Българите спечелиха общо 16 медала в двете възрастови групи. В конкуренция с близо 400 състезатели от 18 държави родните ученици завоюваха 5 златни, 3 сребърни и 8 бронзови отличия. Домакин на силното състезание, което набира все по-голяма световна популярност, е Шумен и тази година то се провежда в хибриден формат – на живо и онлайн. IATI турнирът е уникален в световен мащаб, като той обединява двете възрастови групи по програмиране – старша и младша  – ученици в гимназиален етап и ученици до 15 години и половина. Състезанието е по правилата на Международната олимпиада по информатика. Домакини и организатори на IATI са община Шумен, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ и Школа “А и Б”.

Златните отличия в старшата възрастова група спечелиха Даниел Койнов, Деян Деянов, Веселин Маркович и Атанас Димитров. Среброто е за Александър Гатев, а бронз завоюваха Борис Михов, Константин Томов и Ясен Пенчев.

В младшата група златото спечели Андрей Стефанов, двете сребра са за Серкан Рашид и Нермин Идириз, а бронзовите отличия взеха Иво Иванов, Огнян Йоргов, Валентин Филипов, Мартин Недев и Симона Христова.

Председателят на организационния комитет на ИТ надпреварата д-р Бисерка Йовчева припомни пред репортер на БТА, че България е сред водещите страни в състезателната информатика в Европа. На международния турнир по информатика в Шумен за първи път участваха отбори от Перу, Египет, Саудитска Арабия и Великобритания. Присъствено се състезаваха тимовете на България, Румъния, Молдова и Великобритания, а онлайн – отборите на Азербайджан, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Израел, Куба, Пакистан, Перу, Словения, Сърбия, Украйна. Извън класирането в турнира участваха и състезателите на Русия, уточни Йовчева.

Официалните отбори на България в старша и младша възраст на международния турнир бяха два, а Шумен се представи в двете възрастови групи с по един отбор. Сред златните медалисти на международния турнир е шуменецът Данаил Койнов, отбеляза Йовчева.

„Като цяло съм изключително доволен от първия състезателен ден. Там успях да покажа много. Смятам, че през втория ден задачите бяха изключително трудни и не успях да покажа пълния си потенциал, но като цяло съм доволен от представянето си на турнира“, каза пред репортер на БТА Койнов.

Бисерка Йовчева благодари на Община Шумен за отпуснатото по-голямо финансирането на турнира с 12 хил. лв., както й на Златни спонсори на състезанието са „Алкомет“, Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT и СофтУни. Сребърен – еЛандо АД, сред бронзовите спонсори традиционно са Ротари клуб, Лавена АД, Булмаг, Бирария „Дом на Архитекта“, PeerAssist и FACTSET. Дългогодишни партньори на IATI са и „Мусала софт“.

Тя благодари още и на медийните партньори ШУМ.БГ, MediaBricks.bg, ТВ Шумен, Радиан, Шмоко, 24 Шумен и БТА.