Олимпийци

Български ученици се състезават онлайн на Европейската олимпиада по физика

Български ученици се състезават онлайн на Европейската олимпиада по физика

От 20 до 26 юли най-добрите български гимназисти по физика за 2020 г. участват в онлайн изданието на Европейската олимпиада по физика (EuPhO). Това е четвъртото издание на турнира, на който знания и умения показват състезатели освен от Европа и от много други страни-гости, общо 57 държави. Българският отбор е в състав: Васил Николов (11 клас, ПЧМГ), Александър Проданов (10 клас, ППМГ Казанлък), Александър Илиев (11 клас, СМГ), Иво Петров (12 клас, СМГ) и Тодор Тодоров (12 клас, СМГ), които се класираха на първите 5 места от националната олимпиада по физика. Ръководители са Нено Тодоров и Георги Александров от Физическия факултет на СУ.

Това е четвъртото издание на състезанието и за първи път се провежда онлайн, като има теоретичен и експериментален кръг. Европейската олимпиада по физика се провежда в допълнение към Международната олимпиада по физика, започнала през 1967 г. Концепцията за EuPhO е подобна на реалните изследователски ситуации, с кратко описание на проблемите и много пространство за творчески решения. В нея се включват 57 страни, защото участват и много гост-държави, които са поканени от Международната олимпиада, която няма да се провежда тази година.

С 5 медала се прибраха българските гимназисти от Европейската олимпиада по физика
©MediaBricks.bg

Миналата година българските ученици се прибраха от Европейската олимпиада по физика 5 заслужени медала.

С 5 медала се прибраха българските гимназисти от Европейската олимпиада по физика
©MediaBricks.bg

Интересното тази година е, че за един от ръководителите – Георги Александров, това е първото му международно състезание на този пост. Миналата година той бе част от отбора и спечели златен медал.