Олимпийци

Български ученици се състезават на Европейската олимпиада по физика в Латвия

Български ученици се състезават на Европейската олимпиада по физика в Латвия

От 31 май до 4 юни в Латвия петима български ученици се състезават в Европейската олимпиада по физика (EuPhO). Това е третото издание на надпреварата и включва 36 отбора, защото участват и много гост-държави. Българските гимназисти се конкурират с 175 състезатели в един експериментален и един теоретичен кръг.

Българският отбор е съставен от най-добрите гимназисти по физика тази година. Това са Георги Александров, Александър Проданов, Иво Петров, Александър Кръстев, и Владимира Иринчева. Техен ръководител в Рига е Нено Тодоров от Физическия факултет на СУ.

Европейската олимпиада по физика е състезание за гимназисти. То се провежда в допълнение към Международната олимпиада по физика, започнала през 1967 г. Тази година е третото издание на турнира. Концепцията за EuPhO е подобна на реалните изследователски ситуации, с кратко описание на проблемите и много пространство за творчески решения.

Миналата година нашите гимназисти спечелиха един златен, два сребърни и два бронзови медала. Така всичките ни 5 участника се прибраха от Москва с отличие. Златният ни медалист е Георги Александров (СМГ, 11 клас), със сребро се окичиха Стефан Иванов (ППМГ ‘“Никола Обрешков“, 11 клас, гр. Бургас) и Таквор Баронян – (Darbi College, 12 клас, гр. София), а бронзовите медали спечелиха Иво Петров (СМГ, 10 клас) и Руско Русков (ПГПАЕ, 12 клас, гр. Бургас).