Олимпийци

Български ученици се състезават в престижната Олимпиада на Метрополисите

Български ученици се състезават в престижната Олимпиада на Метрополисите

В момента се провежда петото издание на престижната Олимпиада на Метрополисите, в която участват 8 български гимназисти. Надпреварата събира едни от най-добрите ученици по математика, физика, химия и информатика от големите градове по света. Тази година състезанието се организира дистанционно. Учениците от София са възпитаници на СМГ, НПМГ и ПЧМГ. Между 16 и 22 декември те ще премерят знания със състезатели от 33 града, като всеки от отборите се състои от 8 състезатели, по двама за четирите предмета – физика, химия, математика и информатика.

Българският отбор е в състав:

  • Явор Йорданов (НПМГ – физика)
  • Александър Илиев (СМГ – физика)
  • Боян Андрейчин (НПМГ – химия)
  • Теодор Маслянков (СМГ – химия)
  • Борислав Кирилов (ПЧМГ – математика)
  • Стефан Хаджистойков (СМГ – математика)
  • Андон Тодоров (СМГ – информатика)
  • Георги Петков (ПЧМГ – информатика)

Техни ръководители са Стойчо Стоев (математика), Евгений Василев (информатика), Светла Дренска (физика) и Борис Толев (химия), както и Жана Кюркчиева (физика) и Наско Стаменов (химия).

Миналата година българите спечелиха 2 купи и 2 златни, 5 сребърни и 1 бронзов медали в конкуренция с над 40 отбора от най-големите градове в света. Към индивидуалните отличия софийските гимназисти прибавиха и две купи – една за второ място в общото отборно класиране и купа за победители в блиц кръга.

Златно завръщане с 2 купи и 8 медала за българските ученици от Олимпиадата на Метрополисите
©MediaBricks.bg

Олимпиадата на Метрополисите е международна надпревара за отбори по природни науки. Тази година тя се провежда дистанционно с виртуален домакин – Москва. В нея участват ученици от 14 до 18 годишна възраст, които учат в най-големите метрополиси в света. Всеки от отборите се състои от 8 състезатели, по двама за четирите предмета – физика, химия, математика и информатика.

Състезанието се провежда в две направления. Основното е индивидуален турнир по всяка от дисциплините. Отделно от това се прави и отборно блиц състезание в рамките на 2 часа тимовете решават 80 задачи. Тук водещото е времето за справяне със заданията.

В основната надпревара състезателите участват в два кръга различни за всяка дисциплина. Химиците и физиците освен теоретични задачи имат и експериментални. А математиците и информатиците решават задачи и през двата състезателни дни. Журито на надпреварата е съставено от известни учени и професори от цял свят.

Българските ученици участват в надпреварата дистанционно, като използват залите на СМГ и НПМГ.