Олимпийци

Български ученици се състезават в Международния турнир на младите физици (IYPT) в Румъния

Тази седмица в Румъния се провежда 35-ия Международен турнир на младите физици (International Young Physicists’ Tournament – IYPT). На турнира българските ученици ще премерят знания с отборите на 24 държави от целия свят. За разлика от индивидуалните олимпиади тази надпревара е отборна, като се решават изследователски научни проблеми и след това се защитават по време на научни дискусии, наречени „физични битки“.

Българският отбор е в състав Явор Йорданов (12. Клас, НПМГ), Калина Досева (10. клас, ПМГ Велико Търново), Мирослав Минчев (11. клас, ПМГ Стара Загора), Мартин Лозанов (11. клас, Американски колеж, София) и Стефан Николов (11. клас, НПМГ). Техни ръководители са Никола Каравасилев (ЧСУ Izzi Science for Kids и ПЧМГ) и Мая Жекова (Физически факултет на СУ).

Голяма част от подготовката си българският отбор проведе в лабораториите на училището по наука Izzi Science for Kids.

Целта на Международния турнир на младите физици е гимназисти от различни отбори да решават изследователски научни проблеми. Те се оценяват по способността си да защитават идеите си убедително и структурирано по време на научни дискусии, наречени физични битки.

Участниците от всеки отбор влизат в ролите на докладчик, опонент и рецензент. В различни турове на състезанието те се оценяват и предизвикват помежду си. Формата на надпреварата я прави доста по-различна от олимпиадите по природни науки.