Олимпийци

Български ученици се състезават в Международната олимпиада по експериментална физика (IEPhO)

Български ученици се състезават в Международната олимпиада по експериментална физика (IEPhO)

Най-добрите български ученици по физика започнаха участието си в престижната Международна олимпиада по експериментална физика (IEPhO). Тази година състезанието се провежда дистанционно от 14 до 26 декември, като виртуален домакин е Беларус. В Международната олимпиада по експериментална физика редовно участват едни най-силните в областта на физиката гимназисти от цял свят. Нашите състезатели са избрани да представят страната ни на база на отличните им резултати на различни състезания по физика през изминалата учебна година.

Българския отбор е в състав Александър Илиев (12 клас, СМГ), Александър Проданов (11 клас, ПМГ Казанлък), Явор Йорданов (11 клас, НПМГ) и Васил Николов (12 клас, ПЧМГ) с ръководители Никола Каравасилев (Izzi Science for Kids, НПМГ и ПЧМГ) и Георги Александров (Физически факултет на СУ).

Участието на олимпийците ни в Международната олимпиада по експериментална физика стана възможно благодарение на много добри хора и фирми, които се свързаха с ръководителя на българския отбор Никола Каравасилев след публикацията в MediaBricks.bg. Така сумата за заплащането на такса правоучастие бе събрана в рамките на два дни.

Участниците имат три състезателни дни – всеки от по 5 часа, за да решат експерименталните задачи. Домакин на българския отбор за надпреварата е катедра „Физика“ на Минно-геоложкия университет.

Ръководител на отбора за трета поредна година e Никола Каравасилев, който е сред най-добрите млади учители по физика и астрономия в България. Той ръководи няколко олимпийски отбора, които участват в най-престижните състезания по природни науки в света. Ученици на Никола редовно печелят медали за България. Заедно с него, тази година ще бъде и втори ръководител – Георги Александров, който до преди година бе изключително успешен състезател по физика и астрономия, спечелил десетки медали за България.

С 5 медала се прибраха българските гимназисти от Европейската олимпиада по физика
©MediaBricks.bg

Александър Проданов е един от най-добрите ни състезатели по физика и астрономия. Той има няколко отличия на международно ниво, измежду които бронзов медал от Международната олимпиада по физика (2019) и златен медал от Европейската олимпиада (2020).

Успех! Злато и бронз за българските ученици от Международната олимпиада по експериментална физика

Васил Николов има зад гърба си три участия в Международната олимпиада по астрономия (с бронзови медали), едно на тази по физика (също бронзов медал), а през миналата учебна година той спечели златен медал именно от Международната олимпиада по експериментална физика, като сега има всички шансове да повтори постижението си.

С 6 медала се завърнаха българските ученици по астрономия от Международната олимпиада
©MediaBricks.bg

Явор Йорданов е двукратен участник в Международната олимпиада по астрономия (сребърен и бронзов медал), а също и сребърен медалист от тазгодишната олимпиада по астрофизика. Той е много опитен експериментатор, като вече има публикация в научно списание.

Отлично представяне и 5 медала за българските ученици на Европейската олимпиада по физика
©MediaBricks.bg

Александър Илиев е медалист по физика от последното издание на Европейската олимпиада.

Отборът и неговите ръководители изказват отново своята най-искрена благодарност към всеки, който се свърза с тях, за да подпомогне участието им на Международната олимпиада по експериментална физика.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!