Български ученици заминаха за Международната олимпиада по астрономия в Шри Ланка
©MediaBricks.bg
Олимпийци

Български ученици заминаха за Международната олимпиада по астрономия в Шри Ланка

Днес от летище София излетяха българските ученици, които ще се състезават в най-силното и престижно състезание по астрономия в света. MediaBricks.bg изпрати българския отбор, който ще се конкурира с участници от 54 държави на Международната олимпиада по астрономия. Тя се провежда от 6 до 14 октомври в Коломбо, Шри Ланка.

Българските ученици са Васил Николов, Калина Георгиева, Иван Попов, Явор Йорданов и Георги Апостолов. Техни ръководители са Ева Божурова и Даниела Иванова.

©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg

В много добро настроение Ева Божурова припомни на състезателите ни, че наградата за цялата им подготовка и дългите часове учене е приключението на име Международна олимпиада. Децата ще се запознаят със свои връстници, които също са остро заразени с любопитство и желание за знание.

©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg

Международната олимпиада по астрономия се провежда за първи път през юни 1996 г. Специалната астрофизическа обсерватория в Кавказ (Русия), а България се включва в олимпиадата през 1998-а. Участниците в българския национален отбор се избират измежду победителите от четирите кръга на националната олимпиада по астрономия.

До 2017 г. нашите ученици са спечелили общо 84 медала: 14 златни, 27 сребърни и 43 бронзови.