©MediaBricks.bg
Олимпийци

Български ученик спечели бронзов медал на Международната олимпиада по експериментална физика

Нов успех за българските олимпийци по природни науки! Късно тази вечер дойде новината, че България има бронзов медал от Международната олимпиада по експериментална физика. Отличието е спечелено от Георги Александров (12 клас, СМГ). Малко не достигна и другия наш участник Стефан Иванов (12 клас, ППМГ Бургас) да се окичи с медал от надпреварата. Техен ръководител е Никола Каравасилев от Физическия факултет на СУ.

Българският отбор по експериментална физика замина за Международната олимпиада в Беларус
©MediaBricks.bg

Международната олимпиада по експериментална физика събира над 400 гимназисти от цял свят. Надпреварата се проведе от 25 ноември до 3 декември в Минск, Беларус. Българският отбор благодари на г-жа Доротея Воева от MDV Professional Education за оказаната финансова подкрепа.

©MediaBricks.bg

Това е шестото издание на Международната олимпиада по експериментална физика (IEPhO -International Experimental Physics Olympiad). Надпреварата включва три практически кръга с експерименти.

В началото на миналия месец учениците Георги и Стефан (с ръководители Никола Каравасилев и Захари Дончев) завоюваха златните медали на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Пекин.

Златните астрофизици на България се прибраха с 5 медала от Международната олимпиада
©MediaBricks.bg