Наука Образование

Български ученик постигна забележителен успех в лятната школа към Масачузетския технологичен институт (MIT)

Български ученик със забележителен успех в лятната школа към Масачузетския технологичен институт (MIT)
©MediaBricks.bg

Тази година двама български ученици участваха в Международната лятна изследователска програма (Research Science Institute – RSI) към Масачузетския технологичен институт (MIT). Възпитаниците на СМГ Виктор Колев и Никола Стайков се включиха дистанционно в престижната школа заедно с 84 участници от САЩ, Европа, Азия и Австралия. Виктор Колев успя да постигне забележителен успех със своята разработка на тема „Към абстрактно логическо мислене в невронни мрежи“. Той се класира в най-добрите 5 писмени разработки и в най-добрите 10 устни представяния. Виктор работи по проекта си под ръководството на д-р Светлин Пенков от Sciro research и Димитър Василев от Microsoft, съобщават от Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ).

Български ученик със забележителен успех в лятната школа към Масачузетския технологичен институт (MIT)

Вторият ни участник – Никола Стайков също се представи много добре с математически проект, свързан с размера на обединения на кръгове върху крайни полета, под ръководството на Elia Portnoy, докторант в Масачузетския технологичен институт. Неговата разработка направи впечатление с оригинална интерпретация и визуализация на абстрактни математически понятия.

©MediaBricks.bg

Шестседмичната изследователска школа за ученици Research Science Institute се организира съвместно от Center for Excellence in Education и MIT и се провежда за 37-а поредна година.

Сериозно бе българското участие сред менторите (научни ръководители) в школата: Иван Держански (ИМИ-БАН), Олена Сирюк (ИМИ-БАН), Станислав Харизанов (ИМИ и ИИКТ-БАН), Светослав Марков (ИМИ-БАН), Константин Делчев (ИМИ-БАН), Меглена Лазарова (ТУ София), Стефан Радев (ИМех-БАН), випускниците на УчИМИ – д-р Катерина Велчева (наскоро защитила своята докторска степен по математика в Станфордския университет), Ивайло Желев (студент в Грьонингенския университет), Йордан Цветков (Единбургски университет), Петър Гайдаров (студент в Кеймбридж), Тодор Марков , Румен Данговски (докторант в MIT) и докторантът от Харвард Алекс Атанасов.

Във финалната фаза на редактиране на рефератите и оценяване на проектите се включиха още випускници на УчИМИ: д-р Катерина Велчева, Константин Делчев, Петър Гайдаров, Станислав Атанасов, Калина Петрова, Румен Данговски, Рафаел Рафаилов.

Виктор Колев и Никола Стайков се класираха за Международната лятна изследователска програма след подбор, който приключи на 10 февруари тази година с финално интервю. Журито, което определи българските участници, бе съставено от учени от Института по математика и информатика на БАН и бивши участници в RSI и в Лятната изследователска школа (Summer Research School of HSSI) на УчИМИ.

Всяко лято 80 изявени ученици от цял свят се събират в Масачузетския технологичен институт (MIT) за да участват в Международната лятна изследователска програма за ученици (Research Science Institute – RSI). Участниците имат възможност да преживеят целия изследователски цикъл от началото до края. Те четат най-актуалната литература в своята област, изготвят и изпълняват подробен изследователски план и предоставят устни и писмени доклади в стил конференция за своите открития.

Обучаващите се в RSI участват първо в седмица на интензивни STEM-класове, където с тях работят изтъкнати преподаватели. „Сърцето“ на RSI е петседмичният изследователски стаж, където учениците изготвят своите индивидуални проекти под ръководството на ментори, които са опитни учени и изследователи. По време на последната седмица на RSI учениците подготвят писмени и устни презентации на своите изследователски проекти.

Всяка държава, която изпраща свои участници в най-престижното световно лятно училище, има свои правила и процедури, по които ги определя. Ученическият институт по математика и информатика провежда интервюто за определянето на българските участници в RSI от 2001 година насам.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!