Олимпийци

Български ученик завоюва златен медал във финала на Международния турнир по информатика Innopolis Open

Георги Петков завоюва златен медал във финала на Международен турнир по информатика Innopolis Open. До последната фаза на силното състезание достигнаха 7 български ученици. Те премериха знания по програмиране в конкуренция от 5300 състезатели, за да станат част от 250 финалисти, което е голям успех. Последният етап от турнира се проведе на 23 февруари и събра участници от 19 държави в Иннополис в Татарстан, Русия.

Освен златния медалист Георги Петков от София във финала участваха Иван Смиленов, Иван Борисов, Сали Басри, Даниел Койнов, Ферит Исмаилов и Весела Николова ППМГ Шумен. Техен ръководител е Бисерка Йовчева от школа „А&Б“ Шумен. Тя сподели пред MediaBricks.bg, че самият факт, че децата стигнаха до финала е отлично постижение.

Турнирът Innopolis Open е сравнително млад, но бързо влезе в календара на международните състезания по информатика. Това е петото му издание, като България участва за втори път. Състезанието се провежда в нетрадиционен формат – 5 задачи за 5 часа.

Мястото на провеждане е Иннополис в Татарстан, Русия. Това е високотехнологичен град, създаден преди няколко години с цел да се превърне в научен център.

Миналата година на турнира Радослав Димитров (МГ Пловдив) се представи блестящо и постигна втори най-добър резултат на турнира и грабна заслужен златен медал.

Златен медал за Радослав Иванов от финала на турнира по информатика Innopolis Open

Българската публика помни Иннополис и като домакин на втората Европейската младежка олимпиада – eJOI, където родните ученици спечелиха 4 медала през 2018 година.

Младите ни информатици се прибраха с 4 медала от Европейската младежка олимпиада – eJOI