Олимпийци

Български ученик завоюва златен медал във финала на Международния турнир по информатика Innopolis Open

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!

Георги Петков завоюва златен медал във финала на Международен турнир по информатика Innopolis Open. До последната фаза на силното състезание достигнаха 7 български ученици. Те премериха знания по програмиране в конкуренция от 5300 състезатели, за да станат част от 250 финалисти, което е голям успех. Последният етап от турнира се проведе на 23 февруари и събра участници от 19 държави в Иннополис в Татарстан, Русия.

Освен златния медалист Георги Петков от София във финала участваха Иван Смиленов, Иван Борисов, Сали Басри, Даниел Койнов, Ферит Исмаилов и Весела Николова ППМГ Шумен. Техен ръководител е Бисерка Йовчева от школа „А&Б“ Шумен. Тя сподели пред MediaBricks.bg, че самият факт, че децата стигнаха до финала е отлично постижение.

Турнирът Innopolis Open е сравнително млад, но бързо влезе в календара на международните състезания по информатика. Това е петото му издание, като България участва за втори път. Състезанието се провежда в нетрадиционен формат – 5 задачи за 5 часа.

Мястото на провеждане е Иннополис в Татарстан, Русия. Това е високотехнологичен град, създаден преди няколко години с цел да се превърне в научен център.

Миналата година на турнира Радослав Димитров (МГ Пловдив) се представи блестящо и постигна втори най-добър резултат на турнира и грабна заслужен златен медал.

Златен медал за Радослав Иванов от финала на турнира по информатика Innopolis Open

Българската публика помни Иннополис и като домакин на втората Европейската младежка олимпиада – eJOI, където родните ученици спечелиха 4 медала през 2018 година.

Младите ни информатици се прибраха с 4 медала от Европейската младежка олимпиада – eJOI

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!