Наука

Български палеонтолог спечели изследователски грант от The Jurassic Foundation, основана от Стивън Спилбърг

Български палеонтолог спечели изследователски грант от The Jurassic Foundation, основана от Стивън Спилбърг

Българският палеонтолог Владимир Николов спечели изследователски грант за научни проекти от The Jurassic Foundation. Фондацията, основана от продуцентската компания на Стивън Спилбърг Amblin Entertainment и филмовото студио Universal, обяви победителите от конкурсната си сесия в първите дни на 2021 година. Владимир Николов е редовен докторант на Национален природонаучен музей – БАН и носител на докторантската стипендия на фондация „Карол Знание“. Той сподели пред MediaBricks.bg, че с парите от гранта четирима студенти „ще получат шанса да работят и черпят опит от най-опитните палеонтолози по-гръбначните животни у нас и ще добият реална представа какво представлява едно научно изследване. Докато бях студент можех само да мечтая за подобна възможност и се радвам, че чрез този грант за някой друг тази мечта може да стане реалност!“.

The Jurassic Foundation има за цел да подпомага палеонтологични изследвания свързани с динозаврите, с тяхната биология, физиология, екология и еволюция. Дейността на фондацията е насочена към финансиране на изследователски проекти на студенти, на докторанти, на млади учени (early career scientists), както и на палеонтолози от развиващи се региони и страни, в които не се отделят достатъчно средства в подкрепа на палеонтологичната наука.

Проектът, с който Владимир Николов печели гранта на фондацията, е свързан с изследването на находището на динозаври и друга къснокредна гръбначна фауна край град Трън. Финансовата подкрепа ще позволи на Владимир и екипа да продължат с част от планираните анализи на събраните седиментни проби и вкаменелости, които бяха отлагани във времето поради липса на финансови средства. Най-голямата полза от гранта на The Jurassic Foundation обаче е възможността към научния екип работещ в находището да се присъединят четирима студенти бакалаври, като предоставените от гранта средства ще покрият изцяло разходите им по нощувки, транспорт и командировъчни за цялата продължителност на експедицията това лято. Нещо повече – след приключване на теренната работа студентите ще имат възможност да продължат изследванията на събрания фосилен материал и да станат част от авторския колектив, който ще публикува резултатите от проекта в научната литература. Надеждата на Владимир, който заедно с гл. ас. Латинка Христова от НПМ-БАН от години мисли върху варианти за привличане на студенти геолози към проекта, е това да постави една добра основа за по-нататъшното развитие на студентите, които ще бъдат избрани да станат част от екипа.

„Като бивш студент и възпитаник на специалност „Геология“ на ГГФ на Софийския университет, от личен опит знам колко е трудно за хората с интерес към палеонтологията, а и към някои други научни направления в сферата на геологията, да намерят възможности за реализация и научна работа по време на следването си.“ – казва Владимир. „От една страна стои вечният проблем с липсата на финансиране, а от друга почти пълното отсъствие на практика студентите да бъдат въвличани в работа по научни проекти преди завършване на бакалавърска степен. Още докато учих в университета се надявах един ден да имам възможност да допринеса за промяната на това. Благодарение на The Jurassic Foundation и тяхната подкрепа сега това се случва! Няколко студенти ще получат шанса да работят и черпят опит от най-опитните палеонтолози по гръбначните животни у нас и да добият реална представа какво представлява едно научно изследване. Докато бях студент можех само да мечтая за подобна възможност и се радвам, че чрез този грант за някой друг тази мечта може да стане реалност!“.

Тук може да прочетете интересните разкази от първо лице на Владимир Николов за палеонтологичните разкопки край Трън.

The Jurassic Foundation е основана през 1998 година с първоначално дарение от продуцентската компания на режисьора Стивън Спилбърг Amblin Entertainment и филмовото студио Universal, които стоят зад популярната филмова поредица Jurassic Park. От създаването си досега фондацията е раздала над 850 000 щатски долара под формата на повече от 350 научни и изследователски грантове. Отделните грантове са в размер до 3000 долара (обикновено между 1000 и 2000 долара), като повече от 240 учени от 27 страни и 6 континента са техни носители. В списъка с държави, които могат да се похвалят с носител на гранта на фондацията, вече се присъединява и България. Сред спечелилите през годините наградата са утвърдени към днешна дата палеонтолози като Стивън Брусати (Stephen Brusatte), Мартин Езкура (Martin Ezcurra), Ричард Бътлър (Richard Butler), Матю Уедел (Mathew Wedel), Филип Маниън (Philip Mannion) и др.

Фондацията се ръководи от утвърдени палеонтолози специалисти по динозаврите с мисълта за подкрепа на други палеонтолози, които също изучават динозаврите. Целият екип е съставен от доброволци: президент и 8-членен Научен съвет на директорите, който включва учени от 6 континента. Те одобряват за финансиране проекти от цял свят в рамките на две конкурсни сесии всяка година, една пролетна и една есенна.