Олимпийци

Български отбор започва участието си в Международния турнир на младите естествоизпитатели

Шест от най-добрите български ученици по физика, химия и биология започват участието си на Международния турнир на младите естествоизпитатели (International Young Naturalists Tournament – IYNT). Това е най-младият международен турнир по природни науки, който тази година се провежда дистанционно от 11 до 15 август. Българите ще премерят знания и умения с 84 състезатели от над 10 държави. За разлика от олимпиадите, в тази надпревара задачи не се решават на място, а се търсят решения на определени научни проблеми.

Българският отбор е в състав Гео Калфов (9 клас, СМГ), Деница Василева (9 клас, СМГ), Мирослав Минчев (8 клас, ППМГ “Гео Милев”), Рени Паскалева (8 клас, ПЧМГ), Илия Василев (8 клас, ПЧМГ) и Яна Атанасова (10 клас, НПМГ). Ръководители на отбора са Никола Каравасилев (Izzi Science for Kids, ПЧМГ) и Наско Стаменов (НПМГ, Izzi Science for Kids). Към нашата делегация е и Златина Димитрова (Izzi Science for Kids), която е независим журиращ в турнира. Тя оказа особено важно съдействие за подготовката на отбора.

Международният турнир на младите естествоизпитатели тази година се провежда онлайн с виртуален домакин Алмати, Казахстан. Българският отбор проведе цялата своя подготовка в лабораториите на ЧСУ Izzi Science for Kids. Там отборът ще направи и своето участие в състезателните дни на турнира.

Идеята на надпреварата е не да се решават задачи, а да се търсят решения на определени изследователски проблеми. Състезанието е много различно от научните олимпиади. За да постигнат успех на турнира, участниците ще трябва да правят истински разработки, върху поставените 17 задачи, и да защитават своите резултати като отбор.

Международният турнир на младите естествоизпитатели е огромен шанс за тях да се докажат и развиват в света на науката, като някой ден могат да станат едни от най-успешните учени в своята област.

До сега в седемте издания на Международния турнир на младите естествоизпитатели българските отбори са спечелили 1 златен, 1 сребърен и 3 бронзови медала, като отличията в турна са отборни.