Български олимпиец по информатика е в световния „30 под 30“ на Forbes за иновация в здравеопазването
Forbes
Наука Олимпийци

Български олимпиец по информатика е в американския „30 под 30“ на Forbes за иновация в здравеопазването

Тази седмица Forbes обяви за девети път годишната класация „30 под 30“, в която влизат 600 души в 20 различни отрасъла. Те са млади предприемачи, учени, ентусиасти и визионери, които променят света към по-добро. В американската класация е отличен и българинът Румен Христов, който е сред избраните иноватори в секция здравеопазване. Румен е олимпиец по информатика и със спечелените 9 златни и 4 сребърни медала се намира на 6 място във вечната ранглиста на състезателите по информатика в света.

Румен Христов попада в престижната американска класация на Forbes „30 под 30“ защото е съосновател на компанията Emerald Innovations. Заедно със Захари Кабелац успяват да произведат безжичен сензор за дома, който следи възрастни хора и пациенти без да ги обезпокоява. С негова помощ се улавя движение, дишане, сърдечен ритъм, сън и поведение на пациентите, като използва радиовълни с ниска мощност. Това позволява на устройството Emerald да улавя ценни данни за дома на пациента през стени, без да докосва или смущава членовете на семейството по никакъв начин.

Български олимпиец по информатика е в световния „30 под 30“ на Forbes за иновация в здравеопазването

Един от ръководителите и откривател на Румен Христов е Бисерка Йовчева от шуменската школа по програмиране „А&Б“. Тя ни припомни, че той е носител на 9 златни и 4 сребърни медала от международни олимпиади по информатика. Лидер е на националният отбор по информатика за периода от 2008 до 2012 година. През 2012 г. е приет в Масачузетския Технологичен Институт, където след завършването си продължава да работи върху проекта за сензора, заради който е част от престижния списък на Forbes. Румен е възпитаник на „Школа А&Б“ и на Шуменската Природоматематическа гимназия.

https://www.forbes.com/30-under-30/2020

 

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!