Олимпийци

Български научни таланти се прибраха с 3 награди от Европейския конкурс за млади учени

Български научни таланти се прибраха с 3 награди от Европейския конкурс за млади учени
©MediaBricks.bg

След страхотно представяне и 3 награди от Европейския конкурс за млади учени, в сряда привечер на летище София MediaBricks.bg посрещна Александър Шопов, Атанас Стефанов и Ивайло Желев и техния ръководител Константин Делчев. Те представиха България на 30-то издание на конкурса на Европейския съюз за млади таланти в науката, който се проведе в Дъблин.

Наградите, които българите печелят, са сред най-ценените. Първо, защото са заслужени в конкуренция с едни от най-добрите научни проекти изготвени от много добре подготвени младежи от цяла Европа, САЩ и Китай. И второ, защото трите отличия представляват участие в други научни събития, което е от голяма важност за старта на нашите младежи в научната сфера.

Български научни таланти се прибраха с 3 награди от Европейския конкурс за млади учени
©MediaBricks.bg

Александър Шопов и Атанас Стефанов (МГ „Акад. Кирил Попов“) с научен ръководител Александър Куртенков спечелиха наградата на Joint Research Centre (JRC) за проекта COLOUR RELATIONS IN YOUNG STELLAR OBJECTS. Двамата българи ще посетят град Испра в Италия, където се намира един от научните центрове на JRC.

Български научни таланти се прибраха с 3 награди от Европейския конкурс за млади учени
©MediaBricks.bg

Ивайло Желев (Грьонингенски Университет) с научен ръководител доц. Станислав Харизанов получи две награди за проекта DIGITAL IMAGE DENOSING BASED ON SPHERE-CONSTRAINED TOTAL VARIATION OPTIMIZATION WITH AN ADDITIONAL NOISE COMPONENT. Първата награда за Ивайло е да посети международният форум за млади учени Swiss Talent Forum. Втората награда е страхотната възможност да участва на най-големият конкурс за наука на предколежанско ниво, Intel ISEF догодина.

Пред MediaBricks.bg Александър и Атанас споделиха, че в продължение на 7 месеца са подготвяли своя проект за конкурса на Европейския съюз за млади таланти в науката. Ивайло Желев е работил по своя проект повече от година – от август 2017-а. Константин Делчев поясни, че правилата на надпреварата изискват проектите да бъдат изпратени 3 месеца преди провеждането му, за да може да бъдат прочетени от журито. На събитието в Дъблин младите ни учени са дискутирали и защитавали своите разработки пред част от членовете от комисията. Дори при проекта на Александър и Атанас се наложило да се допълни информацията поради нови данни изнесени през последните месеци.

Страхотно представяне и 3 награди за тримата българи на Европейския конкурс за млади учени

През 2019 година България ще бъде домакин на следващия конкурс на Европейския съюз за млади таланти в науката. У нас се очакват да пристигнат всички държави членки на ЕС, държави в предприсъединителен процес, съседни държави и няколко специално поканени страни като САЩ, Канада, Китай и Южна Корея. Това означава, че участниците ще са поне 150 млади учени. Конкурсът ще премине като част от програмата Хоризонт 2020.

В допълнение в Дъблин за първи път имаше и специална награда от България. Правото да участва на Лятната Изследователска Школа на УчИМИ завоюва Тобиас Охснер, Швейцария, с проект CREATING PLAYLISTS WITH ARTIFICIAL INTELLIGENCE. Наградата се осигурява от МОН и УчИМИ.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!