Образование Олимпийци

Български младежи участваха на престижното научно международно изложение Expo Sciences Luxembourg

Български младежи участваха на престижното научно международно изложение Expo Sciences Luxembourg

От 6 до 9 октомври се проведе едно от най-престижните научни изложения за ученици и студенти – Expo Sciences Luxembourg. България редовно участва в него и тази година бе представена от двама ученици – Стефан Гайдаров (МГ „Акад. Кирил Попов“, Пловдив) и Деян Хаджи-Манич (МГ Варна). Изложението няма състезателен характер, а има за цел да насърчи обмена на идеи и контакти между участниците. Българските младежи се явиха под ръководството на Константин Делчев (ИМИ – БАН).

За участие до Expo Sciences Luxembourg Стефан Гайдаров се класира след успех на „Панаир на науката и иновациите“ – Innofair 2022, който се проведе на 17 и 18 февруари в София, Деян Хаджи-Манич – от интервюто за RSI. Проектът, който Стефан представи е „On an Olympiad problem by Titu Andreesku“, а Деян – „System for ensuring traffic with additional regulation“.

Участието в международните научни панаири е изключителна възможност за младите хора с интереси в науката и иновациите за нови контакти и поле за изява. Във формата на Expo Sciences Luxembourg участниците не са напрегнати, че трябва да бъдат оценявани, което носи своите предимства за по-успешно представяне на научните проекти пред публика.

На изложението участваха ученици и студенти от 17 държави, които представиха над 40 научни проекта. През уикенда (8-9 октомври) домакините отвориха вратите на Expo Sciences Luxembourg и за външна публика, която свободно да разгледа разработките на младите учени.

Ръководителят на българите Константин Делчев сподели, че „традиционно от България изпращаме обещаващи ученици от по-малките класове, но тази година видяхме и много силни студенти, с публикувани разработки. Особено много ме впечатлиха едно момче от Чехия, което беше създало много добра система за индустриален контрол. И един млад колега от университета в Констанц, с много приятен проект по механика, един зъбен мханизъм, с много кадърна математическа част. Направи ми впечатление голямата му обща култура, която той беше придобил сам – чрез четене на допълнителни статии и посещения на семинари. Това е много добре повече студенти да го практикуват.

Домакините също имаха един много силен младеж, с разпознаване на изображения. Беше работил съвсем сам (даже прекалено сам) и по тази причина му се беше наложило да си открие сам топлата вода и колелото, но въпреки това имаше изключително интересни идеи и доста обещаващи резултати.“