Образование Олимпийци

Български гимназист спечели два златни медала по физика и астрофизика от най-силните олимпиади за годината

Български гимназист спечели два златни медала по физика и астрофизика от най-силните олимпиади за годината

Българският гимназист (вече студент) Александър Проданов тази година направи златен дубъл в двете най-престижни олимпиади по физика и астрофизика. Това лято възпитаникът на ППМГ „Никола Обрешков“, Казанлък, спечели златни медали в Международните олимпиади по физика и по астрономия и астрофизика – постижение, което досега друг български състезател не е постигал в рамките на една година. От тази есен той е студент на Физическия факултет към СУ и е сред най-успешните български състезатели по природни науки през последните години. Александър има спечелени десетки медали от международни състезания.

Първото злато за тази година Александър Проданов спечели в Международната олимпиада по физика, която се проведе онлайн между 10 и 17 юли с виртуален домакин Швейцария. Това бе неговото трето участие и трети медал от тази олимпиада. През 2019 година, когато олимпиадата се проведе в Израел, той завоюва бронзовото отличие. За съжаление през 2020 година състезанието не се състоя. През 2021 година Александър спечели сребърен медал, като олимпиадата се проведе онлайн.

Вторият златен медал за годината за Проданов бе постигнат на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, която се проведе в Грузия през август. Отново това е трети медал за него от три участия. През 2020 година онлайн той спечели бронзово отличие, а през 2021 година отново онлайн завоюва сребърен медал.

Според неговите ръководители подобен златен дубъл в една година досега не е постиган от българин. Тази година бе последна за него като състезател, защото завърши 12. клас и вече е студент във Физическия факултет към СУ специалност „Квантова и космическа теоретична физика“.