Образование Олимпийци

Български гимназистки се състезават на Европейската олимпиада по информатика за момичета

Европейската олимпиада по информатика за момичета

Четири от най-добрите български гимназистки по информатика се състезават във второто издание на Европейската олимпиада по информатика за момичета. Тази година родните състезателки ще премерят знания с 180 участнички от 45 държави. Домакин на надпреварата от 16 до 23 октомври е Турция.

Българският отбор е в състав Емилиана Димитрова, Нора Паскалева, Ясмин Ердим и Деница Янкова. Техни ръководители са Пламенка Христова (Русенски университет) и Илиян Йорданов (ФМИ на СУ).

Европейската олимпиада по информатика за момичета (European Girls’ Olympiad in Informatics – EGOI) е ново състезание по програмиране само за момичета. Направено е в резултат от успеха на Европейската олимпиада по математика за момичета. Форматът на състезанието е подобен на установените състезания като Международната олимпиада по информатика или Централноевропейската олимпиада по информатика. По време на състезанието участниците решават предизвикателни проблеми, като проектират и прилагат ефективни алгоритми.

Миналата година, в първото издание на Европейската олимпиада по информатика за момичета, родните ученички завоюваха 2 сребърни и 2 бронзови отличия.