Олимпийци

Български гимназисти участват на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика

Български гимназисти участват на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика

Най-добрите български ученици по астрофизика участват в най-престижната надпревара този сезон. Тази седмица се провежда 14-ото издание на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика. Надпреварата е дистанционна с виртуален домакин Колумбия. Българските астрофизици ще премерят знания с над 200 състезатели от над 40 държави.

Българският отбор е в състав Васил Николов – (ПЧМГ, от есента студент в СУ),  Явор Йорданов (НПМГ), Александър Проданов (ПМГ Казанлък), Иван Попов (ПМГ Гоце Делчев), Маргулан Исмолдаев (МГ Варна). Техни ръководители са Никола Каравасилев (Izzi Science for Kids, ПЧМГ) и Захари Дончев (Институт по астрономия към БАН).

Международна олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда за първи път през 2007 г. България се включва през 2011-а, когато олимпиадата е в Полша.

Като структура тя е подобна на Международната олимпиада по астрономия, но е много по-тежка като ниво и трудоемкост. Олимпиадата има три индивидуални етапа – теоретичен, анализ на данни и наблюдателен, и един отборен тур.

Предното издание се проведе през 2019 година и родните ученици се прибраха с един златен, три сребърни и един бронзов медал от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, която се проведе в Унгария.

Златните астрофизици на България се прибраха с 5 медала от Международната олимпиада
©MediaBricks.bg