Олимпийци

Български гимназисти участват в 37-ата Балканска олимпиада по математика

Български гимназисти участват в 37-ата Балканска олимпиада по математика

Едни от най-добрите български математици участват на 37-ата Балканска олимпиада по математика. Тя се провежда онлайн от 31 октомври до 5 ноември, като виртуален домакин е Румъния. Родните математици мерят знания с над 100 ученици от 17 държави.

Българският отбор е в състав: Борислав Кирилов (10 клас, ПЧМГ), Стефан Хаджистойков (11 клас, СМГ), Кьонг Виет До (11 клас, СМГ), Диян Димитров (11 клас, СМГ), Мартин Копчев (10 клас, ПМГ Габрово) и  Ангел Райчев. Техни ръководители са доц. Станислав Харизанов (ИИКТ и ИМИ-БАН) и гл. ас. Стефан Герджиков (ФМИ-СУ и ИИКТ-БАН).

Миналата година гимназистите ни завоюваха 3 сребърни и 3 бронзови отличия в конкуренция с 108 ученика от 18 държави. Това бе поредното силно представяне на българските ученици на важно международно състезание, като всички състезатели от отбора ни се прибират с медали. През 2019 година надпреварата се проведе в Кишинев, Молдова от 30 април до 5 май.

Българските математици спечелиха 6 медала от Балканската олимпиада в Молдова

В края на септември тази година българските математици спечелиха 4 медала и 2 почетни грамоти от онлайн изданието на Международната олимпиада по математика. Българите се състезаваха с над 610 ученици от 105 държави и заслужиха 1 сребърен, 3 бронзови медала и 2 почетни грамоти за резултати много близки до бронзовите отличия.

4 медала и 2 почетни грамоти за България спечелиха най-добрите ни математици от Международната олимпиада (видео)