Олимпийци

Български гимназисти спечелиха два медала от Международната олимпиада по експериментална физика (IEPhO)

Български гимназисти спечелиха два медала от Международната олимпиада по експериментална физика (IEPhO)
©MediaBricks.bg

След силно представяне български ученици спечелиха два медала от Международната олимпиада по експериментална физика (IEPhO), която завърши днес. От 14 до 26 декември четирима от най-добрите ни гимназисти по физика премериха дистанционно знания и умения с 388 ученици. След три състезателни дни с експериментални задачи, българите завоюваха един сребърен и един бронзов медал.

Виртуален домакин на турнира бе Беларус, като експерименталните установки бяха изпратени от организаторите до всяко едно място, откъдето има участници.

Медалистите за България са: Александър Проданов (11 клас, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, гр. Казанлък) – сребърен медал, и Васил Николов (12 клас, ПЧМГ, гр. София) – бронзов медал. Малко не достигна на другите ни двама участници за отличия – Явор Йорданов (11 клас, НПМГ) и Александър Илиев (12 клас, СМГ). Техни ръководители бяха Никола Каравасилев – учител по физика в Izzi Science for Kids, ПЧМГ и НПМГ, и Георги Александров – студент във Физическия факултет на СУ.

От името на отбора ръководителите изказаха своите благодарности:

Благодарим сърдечно на всички, които откликнаха на молбата ни за финансова помощ, без която участието ни на турнира не би било възможно. Специални благодарности отправяме и към проф. Вили Лилков от Минно-геоложкия университет, който бе домакин на нашите ученици по време на състезателните дни. Също така, изказваме и своите благодарности към екипа на MediaBricks.bg за помощта, която ни оказаха по време на кампанията за събиране на средствата.

Това е още едно много добро представяне на България в това престижно международно състезание по физика! Нека поздравим нашите ученици за успеха и да си пожелаем още по-големи успехи в бъдеще!“

Български гимназисти спечелиха два медала от Международната олимпиада по експериментална физика (IEPhO)
©MediaBricks.bg

В Международната олимпиада по експериментална физика редовно участват едни най-силните в областта на физиката гимназисти от цял свят. Във всеки от трите състезателни дни участниците трябваше индивидуално да решат по две експериментални задачи. За целта ученикът трябва да извърши някакъв експеримент с предоставените му материали, от който да събере необходимите данни и след като ги анализира, да получи търсените в условието величини.