Олимпийци

Български гимназисти по химия участват в онлайн изданието на Международната Менделеевска олимпиада (видео)

Четирима от най-добрите български гимназисти по химия на България в момента участват в 54-тото издание на Международна Менделеевска олимпиада, която тази година се провежда онлайн. Да пожелаем успех в една от най-престижните надпревари за годината на Дамян Францов (СМГ), Георги Недялков (СМГ), Теодор Маслянков (СМГ) и Павел Николов (МГ Пловдив). Те ще мерят знания с ученици от 27 държави от цял свят. Ръководители на българските химици са доц. Христо Чанев и гл. ас. д-р Даниела Цекова от Факултета по химия и фармация на СУ.

На 14 и 15 юли са двата състезателни дни, в които учениците решават онлайн задачи в рамките на 5 часа. На 17 юли ще бъдат оповестени решенията и ще има възможност за обсъждането им, а на 18 юли ще бъдат обявени и победителите.

С общо 6 медала се завърнаха българските химици и математици от международните състезания в Русия (снимки)
©MediaBricks.bg

Миналата година химиците ни завоюваха 1 златен и 2 сребърни медала и диплома от надпреварата. Като това бе първият златен медал за България откакто страната ни участва в надпреварата от 2004 година.

Председателят на организационния комитет на домакините от Русия е деканът на химическия факултет на Московския държавен университет Степан Калмяков. Вчера той приветства онлайн участниците в първите олимпийски игри на Менделеев, които се провеждат не в стените на някой университет, а дистанционно.

Welcome speech by Stepan Nikolaevich Kalmykov (Приветствие Степана Николаевича Калмыкова)

Welcome speech by Stepan Nikolaevich Kalmykov Chairman of the organizing committee of IMChO-54, dean of the Lomonosov Moscow State University’s Department of Chemistry and Corresponding Member of the Russian Academy of Sciences Stepan Nikolaevich Kalmykov wishes the participants good luck in Olympiad, to enter the good institutions and universities, to study well and to create our common future. 💪🏻***Приветствие Степана Николаевича КалмыковаПредседатель оргкомитета ММО, декан Химического факультета МГУ, член-корреспондент РАН Калмыков Степан Николаевич желает участникам успеха в Олимпиаде, поступления в хорошие институты и университеты, хорошо учиться и создавать наше общее будущее. 💪🏻#IMChO54

Публикувахте от International Mendeleev chemistry olympiad в Петък, 10 юли 2020 г.

Teams of participants (Команды участников)

We present you teams of participants from different countries 🌍***Представляем вам команды участников из различных стран 🌍#IMChO54

Публикувахте от International Mendeleev chemistry olympiad в Неделя, 12 юли 2020 г.

Предвижда се през 2021 г. Международна Менделеевска олимпиада  да се проведе в нормален режим, като домакин ще бъде Будапеща.

Състезанието се провежда от 1992 г, а първото участие на България в състезанието е през 2004 г. Традиционно участниците в отборите са избрани от най-добре класиралите се ученици в Националната олимпиада по химия.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!