Олимпийци

Български гимназисти по химия участват в онлайн изданието на Международната Менделеевска олимпиада (видео)

Четирима от най-добрите български гимназисти по химия на България в момента участват в 54-тото издание на Международна Менделеевска олимпиада, която тази година се провежда онлайн. Да пожелаем успех в една от най-престижните надпревари за годината на Дамян Францов (СМГ), Георги Недялков (СМГ), Теодор Маслянков (СМГ) и Павел Николов (МГ Пловдив). Те ще мерят знания с ученици от 27 държави от цял свят. Ръководители на българските химици са доц. Христо Чанев и гл. ас. д-р Даниела Цекова от Факултета по химия и фармация на СУ.

На 14 и 15 юли са двата състезателни дни, в които учениците решават онлайн задачи в рамките на 5 часа. На 17 юли ще бъдат оповестени решенията и ще има възможност за обсъждането им, а на 18 юли ще бъдат обявени и победителите.

С общо 6 медала се завърнаха българските химици и математици от международните състезания в Русия (снимки)
©MediaBricks.bg

Миналата година химиците ни завоюваха 1 златен и 2 сребърни медала и диплома от надпреварата. Като това бе първият златен медал за България откакто страната ни участва в надпреварата от 2004 година.

Председателят на организационния комитет на домакините от Русия е деканът на химическия факултет на Московския държавен университет Степан Калмяков. Вчера той приветства онлайн участниците в първите олимпийски игри на Менделеев, които се провеждат не в стените на някой университет, а дистанционно.

https://www.facebook.com/mendeleevolympiad/videos/608308373419811/

https://www.facebook.com/mendeleevolympiad/videos/948123759351799/

Предвижда се през 2021 г. Международна Менделеевска олимпиада  да се проведе в нормален режим, като домакин ще бъде Будапеща.

Състезанието се провежда от 1992 г, а първото участие на България в състезанието е през 2004 г. Традиционно участниците в отборите са избрани от най-добре класиралите се ученици в Националната олимпиада по химия.