Олимпийци

Български гимназисти по химия започнаха участието си в Международната Менделеевска олимпиада

Български гимназисти по химия започнаха участието си в Международната Менделеевска олимпиада

Най-добрите български гимназисти по химия започват участието си в 55-ата Международна Менделеевска олимпиада (International Mendeleev chemistry olympiad – IMChO). В един от най престижните турнири по химия за годината българите ще премерят знания с над 100 ученици от над 25 държави. Международната Менделеевска олимпиада по химия се провежда отново дистанционно от 21 до 26 април.

Да пожелаем успех на Павел Николов (МГ Пловдив), Теодор Маслянков (СМГ), Георги Недялков (СМГ) и Самуил Петков (СМГ). Ръководители на българските химици са доц. Христо Чанев и гл. ас. д-р Даниела Цекова от Факултета по химия и фармация на СУ.

Днес онлайн се проведе церемонията по откриване на 55-ата Международна Менделеевска олимпиада по химия.

Председател на организационния комитет на домакините от Русия е деканът на химическия факултет на Московския държавен университет Степан Калмяков.

Двата състезателни дни тази година са 22 и 23 април. На 24 и 25 април ще се обсъждат решенията, а на 26 април очакваме да бъдат обявени крайните резултати и медалистите.

Състезанието се провежда от 1992 г, а първото участие на България в състезанието е през 2004 г. Традиционно участниците в отборите са избрани от най-добре класиралите се ученици в Националната олимпиада по химия.

Миналата година българските състезатели завоюваха 2 сребърни отличия – Дамян Францов (СМГ) и Павел Николов (МГ Пловдив).