Български братя изобретиха карго дрон за големи разстояния или как Dronamics ще промени въздушния бизнес
Технологии

Български братя изобретиха карго дрон за големи разстояния или как Dronamics ще промени въздушния бизнес

Двамата братя и Черния лебед не е приказка, а истинска история за един успешен стартъп, който скоро ще кръстосва небето, за да прави безпилотни доставки на големи разстояния. Историята е за братята Свилен и Константин Рангелови и техния проект Dronamics, чиито първи карго дрон се казва Black Swan (Черен лебед). Стартирали преди 4 години, днес вече са част от иноваторите в авиацията, спечелили освен награди и доверието на инвеститори. Една от последните статии в световните медии тази седмица за тях бе публикувана в Wired.

Основната идея на братя Рангелови и Dronamics е да направят транспортирането на стоки по-евтино, по-бързо и по-достъпно. В момента има решение за големите разстояния и това са карго полетите със самолети тип Боинг 747. Основния недостатък е цената и голямото количеството стока, което е нужно за всеки един подобен полет. В другата крайност са решенията на Amazon, чиито дронове пренасят малки единични пратки на къси разстояния. Black Swan се явява именно липсващото звено.

Български братя изобретиха карго дрон за големи разстояния или как Dronamics ще промени въздушния бизнесСамолетът е безпилотен и ще пренася товар до 360 кг, което побира и един нормален ван. Разстоянието, което ще може да изминава достига до 2500 километра. Така Dronamics променят изцяло правилата на играта в транспортния бранш по въздух. Свилен Рангелов споделя пред Wired, че сегашните дронове за доставка, са по скоро пощальони на велосипед, докато техният Black Swan междуградски камион за доставки.

Български братя изобретиха карго дрон за големи разстояния или как Dronamics ще промени въздушния бизнесРешението на Dronamics е карго дронът Black Swan, който ще изпълнява конкретни предварително зададени маршрути. Самолетът се задвижва с горивен двигател и една перка на носа. Той има автопилот за излитане, полет и кацане, но също се управлява чрез сателит. Цената му на транспорт ще е поне 50% по ниска от пилотираните самолети. Двигателят е често срещан в света на авиацията, за да може където и да кацне самолета да бъде сервизиран ако се налага.

В момента братята са направили дрон за тестване и демонстрации, който е с размери 1/4 от финалната версия на самолета. За последната година компанията е направила доста пробни полети на различни малки летища в България, за да се проверят аеродинамиката, системата на автопилота и сателитните технологии.

В края на този месец те ще бъдат на поредното авиоизложение – Farnborough International Airshow във Великобритания. Разбира се, Dronamics планират световен пазар за своя продукт. Новите им цели ще бъдат Азия, Африка и Латинска Америка. Това идва в резултат на все по-големия ръст на онлайн продажбите и нуждата продуктите да бъдат доставени по-бързо до крайния потребител.

Според изчисленията на Рангелови финалната версия на самолета им ще струва под 100 000 долара, за сравнение стандартните карго самолети започват от цени като 500 000 долара. Black Swan се очаква да бъде пуснат на пазара в края на 2019-а. А както споменава Wired това ще отбележи появата на първия самолет измислен в Българя за последните 70 години.