Наука

Български астрофизик с ново значимо откритие – екзопланетна система от два газови гиганта в близост до звездата си

Български астрофизик с ново значимо откритие – екзопланетна система от два газови гиганта в близост до звездата си

Българският астрофизик д-р Трифон Трифонов от института „Макс Планк“ и екип от колеги от Германия, Чили и САЩ направиха ново откритие в научната област на eкзопланетите. Те са регистрирали нова екзопланетна система, състояща се от две планети около звездата TOI-2202. Откритието е значимо, тъй като планетите TOI-2202b и TOI-2202c са аналог на газовите гиганти Юпитер и Сатурн, но се намират много по-близо до своята звезда, отколкото е Меркурий до Слънцето. Д-р Трифонов, който е водещ автор на научната публикация, е възпитаник на катедра „Астрономия“ на Софийския университет. През март той направи и друго важно откритие – скалиста екзопланета, която вероятно има атмосфера.

Орбиталните периоди на TOI-2202b и TOI-2202c  са съответно 11.9 дни и 24.7 дни и са близки до отношението 2:1, наречено още орбитален резонанс. Подобни горещи екзопланетни кратни системи са много рядко явление и предлагат уникална възможност на астрономите да „върнат времето назад“ и проследят историята на системата, като изучат в детайли процесите на образуването и развитието на тези планети.

В съвременната астрономия схващането, че планети с маси като на TOI-2202b и TOI-2202c са се образували в много по-студените области на протопланетарния диск, е почти безспорно. Това е така, тъй като само на достатъчно голямо разстояние от протозвездата температурата е достатъчно ниска, за да са налични много лед и газ, които да кондензират в масивни планети от типа на газовите гиганти в Слънчевата система.

В първите няколко милиона години от живота на една звезда, планети се образуват в протопланетарен диск около нея, като натрупват газ, прах, и лед. Взаимодействието на протопланетите с веществото, от което е изграден дискът, е основната причина те да мигрират на много по-горещи орбити. В случая на TOI-2202 планетите са две, а техните близки орбити повдигат въпроси как въобще системата е останала стабилна по време на миграцията, а и след това. Ясно е, че TOI-2202b и TOI-2202c са изминали дълъг път на орбитална миграция, като са останали на стабилни орбити, най-вероятно благодарение на орбитален резонанс 2:1, в който са били „заключени“ преди дискът да се изпари и да наруши техния орбитален синхрон. В този контекст, орбиталните параметри и физически характеристики на TOI-2202b и TOI-2202c са много важна находка за физическите процеси на образуване на масивни планети и темпа и на орбитална миграция, което предлага уникална възможност за намирането на фундаментални отговори за характеристиките на протопланетарните дискове, в които се формират планетите.

TOI-2202b е открита чрез пасажни наблюдения от космическия телескоп TESS на NASA, като е регистрирана също и със свръхпрецизни наземни наблюдения на ефекта на Доплер със спектрографи на Европейската Южна Обсерватория и института Макс-Планк, разположени в Чили. Втората планета, TOI-2202c, не преминава пред диска на родителската звезда, а е открита благодарение на гравитационното смущение, което се изразява във времеви разлики на пасажите на близката планета.

TOI-2202c е открита благодарение на експертизата на д-р Трифон Трифонов в сферата на гравитационното взаимодействие на многопланетни системи и благодарение на негов софтуер с отворен код. TOI-2202 е едва втората планетна система, открита с телескопа TESS, при която е регистриран този гравитационен ефект (първата е TOI-219, за която д-р Трифонов също има принос в анализите, виж, Dawson et al. 2021).

Научната статия ще бъде публикувана в престижното научно списание The Astronomical Journal, а пре-принт на статията е наличен в ArXiv/AstroPH.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!