EnteR

Алпинистът Атанас Скатов е загинал след падане при слизане в подножието на връх K2 (обновена)

Алпинистът Атанас Скатов е загинал след падане при слизане в подножието на връх K2 (обновена)

Българският алпинист Атанас Скатов е загинал след падане при слизане от Лагер 3 след неуспешна нощна атака на втория по височина връх в света К2 (8611 м). Това съобщи БНР позовавайки се на пакистанската агенция, която обслужва експедицията. Тялото на Атанас е открито и хеликоптер на пакистанската армия в момента го транспортира от Базовия лагер към Скарду.

За сега не е напълно ясна причината за падането. Първоначално бе посочено, че е заради скъсано въже, но все още няма потвърждение.

Скатов и още 20 души се изкачиха вчера до Лагер 3, който е на около 7300 метра височина. От там същата нощ трябваше да започне щурмът.

Последното съобщение във фейсбук страницата на Атанас Скатов е от 4 февруари и се съобщава, че той е пристигнал благополучно в Лагер 3 предния ден от където смятат да атакуват върха.

„Надяваме се прозореца, който е доста кратък да се запази. По прогноза утре към 10:00 ч. се очаква вятъра да се усили, поради което атаката на върха ще започне тази вечер вероятно около 23:00 ч. (20:00 ч. българско време). За съжаление разбрахме, че има проблем с палатките в Лагер 3, които са недостатъчни като брой, но за сега всичко е наред.“

Българският алпинист Атанас Скатов е паднал при слизане, след неуспешна атака на връх K2

Българският алпинист Атанас Скатов е паднал при слизане, след неуспешна атака на връх K2

На 4 и 5 февруари се очакваше метеорологичните условия да бъдат добри и да му позволят да осъществи успешна експедиция. Той и още няколко алпинисти са направили опит за нощно изкачване, но късно снощи всички са се върнали в Лагер 3, който се намира на 7400 м.

Ръководителят на експедицията съобщава пред Alpine Adventure Guides, че малко по-нависоко са останали двама алпинисти – Джей Пи Мор и Джон Снори, а с тях са и двама шерпи.

От БНТ съобщават, че Външно министерство търси официална информация от властите в Исламабад.

 

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!