Олимпийци

Българските ученици спечелиха 7 медала от Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI

https://mediabricks.bg/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%85%d0%b0-7-%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%bb/

Много силно представяне и 7 медала за България спечелиха младежите ни по информатика от най-престижното европейско състезание за ученици до 9 клас. Българските гимназисти завоюваха 3 сребърни и 4 бронзови отличия в конкуренция със 171 състезатели от 30 държави на Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI. Надпреварата се проведе дистанционно от 23 до 28 август с виртуален домакин Румъния, а България бе представена с два отбора от по 4 състезатели.

Сребърните отличия спечелиха Даниел Койнов (ППМГ – Шумен,  Школа А&Б), Веселин Маркович (МГ „Д-р Петър Берон“ –Варна), Петър Михов (СМГ, Школа „Олимпийци“ – София). Бронзовите медали са за Александър Гатев (СМГ, Школа „Олимпийци“ – София), Борис Михов (СМГ, Школа „Олимпийци“ – София), Калоян Еленков (СМГ, Школа „Олимпийци“ – София),   Добромир Ангелов (МГ „Д-р Петър Берон“ Варна), а само няколко точни не достигнаха за медал на Рени Паскалева (ПЧМГ, Школа „Олимпийци“ – София). Ръководители на българските отборите са Емил Келеведжиев (ИМИ – БАН), Юлия Димитрова (МГ – Варна), Петър Петров (Школа „Олимпийци“) и Димитър Добрев (Школа А&Б, Шуменски Университет). В организацията на участието на нашия отбор са включени и Илиян Йорданов (Школа „Олимпийци“) и Бисерка Йовчева – Председател на  „Сдружение Европейска Младежка Олимпиада по Информатика“ и един от инициаторите и основателите на eJOI.

Емил Келеведжиев сподели, че „в това състезание има възрастово ограничение и нашите участници са ученици, които през идващата учебна година ще бъдат в девети клас. Много от тях се явяват за първи път на престижно международно  състезание и е много силно желанието им да се представят максимално добре. На границата между  детската и младежката възраст те са едновременно по детски  емоционални, но и съзрели с изключителни способности да решават сложни състезателни задачи, с много знания за компютърните алгоритми и с умения за техника на програмирането, а даже и способност за бързо писане на клавиатура. Подборът им е извършен след поредица от национални и контролни състезания, а за подготовката им се грижат преподаватели с висока квалификация от няколко града в страната.“

И да припомним, че Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI бе инициирана преди 5 години именно от България, където се проведе за първи път.