Олимпийци

Българските ученици спечелиха 18 медала на Международния есенен турнир по информатика (IATI)

В неделя завърши един от най-силните турнири по информатика в света – Х Международен есенен турнир по информатика (IATI), който се проведе в Шумен. Състезанието беше на нивото на международната олимпиада по информатика, като организаторите получиха признанието на всички колеги от държавите участнички. На турнира се явиха 182 състезатели от 8 страни – Армения, България, Молдова, Полша, Румъния, Русия, Сърбия и Швейцария. Като общото мнение е, че задачите са били доста трудни, което се е харесало на участниците. Въпреки, че няма състезател, който да се е доближил до максималния брой точки, те са доволни от трудността на състезанието.

Състезателите в турнира бяха разделени в две възрастови групи. 104 ученици се надпреварваха в старшата група, а 78 в младшата.

Българските ученици се справиха страхотно и успяха да спечелят 18 медала – 4 златни, 5 сребърни и 9 бронзови.

Най-много медали за България завоюваха състезателите от националните ни отбори. Те взеха общо 11 медала. В старша възраст златни медали заслужено спечелиха Радослав Димитров и Мартин Копчев, сребро за Петър Няголов, Александър Кръстев, Александър Радославов и Антъни Господинов. Бронз за Иво Карагьозов.

При младежите златото донесоха Виктор Кожухаров и Андон Тодоров. Сребро – Румен Михов, а бронз Константин Каменов.

В старшата възраст бронз завоюва Добрин Башев от Габрово, Стоян Малинин от Хасково, Атанас Добрев от Пловдив, Христо Христов от Варна и Иван Дурев от София. При младежите бронзови отличия взеха Радостин Хандаров и Цветослав Мавродиев от Варна.

И тази година домакин на турнира бе Община Шумен. Председатели на организационния, научния и технически комитети са съответно Бисерка Йовчева, Емил Келеведжиев и Антон Шиков. Организатори на турнира са Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Школа А&Б. Партньори на IATI са Министерство на Образованието и Науката, Сдружение „Европейска Младежка Олимпиада по Информатика“, Районно управление на образованието – Шумен и Мусала Софт.

Основният двигател на турнира – Бисерка Йовчева изказа своите благодарности към всички, които са оказали подкрепа по време на надпреварата: „Благодаря на ректора на Шуменския университет и на всички мои колеги. Беше невероятно да осигурим 230 работещи компютъра и двата дни състезанието да започне точно в 9:00 ч., без никакво закъснение и без никакви технически проблеми. Изключително важна беше и подкрепата на община Шумен. И най-важното нещо имах група сътрудници, които не знам колко часа са спали през последната седмица, но благодарение на тях организацията беше перфектна. А духа на турнира беше направен от доброволците от природо-математическата гимназия и ученици от Школа А&Б. “

Паралелно с Международния есенен турнир по информатика се състоя и уъркшоп на тема „Методология на непрекъснатото обучение на учители и ученици в областта на конкурентната информатика“. Бяха обсъдени проблемите, с които се сблъскват преподавателите в работата си и добрите практики за разрешаването им. Дискусионната среща събра над 40 преподаватели по информатика – лидери на осемте държави участващи в IATI.

Медийни партньори на IATI са Шуменска заря, MediaBricks.bg, Телевизия Шумен, Шмоко.bg, Radian.bg и Шумен Отблизo.

Златни спонсори на събитието са Алкомет АД, сребърни – Софтуни, бронзови – Ротари клуб Шумен. Сред спонсорите на ИТ надпреварата са и Лавена АД, BulMag, Телепол, и ПСИТ-35.