Олимпийци

Българските ученици по химия спечелиха 4 медала от Международната олимпиада (видео)

Българските ученици по химия спечелиха 4 медала от Международната олимпиада (видео)

4 от 4! Днес най-добрите български ученици по химия спечелиха четири медала от най-престижния турнир в света за годината. Българите се състезаваха в 52-то издание на Международната олимпиада по химия, където онлайн се конкурираха с 240 ученици от 60 държави. Родните гимназисти завоюваха 1 сребърен и 3 бронзови отличия.

Сребърният медал завоюва Дамян Францов (СМГ), а бронзовите заслужиха Павел Николов (МГ Пловдив), Георги Недялков (СМГ) и Теодор Маслянков (СМГ). Техни ръководители са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева (Факултет по химия и фармация на СУ “Св. Кл. Охридски”).

Поради особения регламент на Международната олимпиада по химия тази година състезателите бяха събирани в класни стаи в родината си, където в рамките на 5 часа решаваха задачи. Виртуален домакин на 52-то издание се води Турция.

Цялата церемония може да видите тук:

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г., като България е редовен участник още от следващата 1969 г. в Чехословакия. Участниците в българския национален отбор се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия. България е домакин на Олимпиадата през 1982 г., като тя се провежда в Бургас.

Миналата година на Международната олимпиада по химия, която се проведе в Париж, българите спечелиха златен, сребърен и 2 бронзови медала.

Цветно посрещане за златните български химици, спечелили 4 медала от Международната олимпиада (снимки)
©MediaBricks.bg

На 18 юли тази година Дамян Францов (СМГ) и Павел Николов (МГ Пловдив) спечелиха сребърни медали от онлайн изданието на Менделеевската олимпиада.