Олимпийци

Българските ученици по астрономия спечелиха 3 медала от Международната олимпиада в Шри Ланка

Отлично представяне и 3 медала за България от най-силното състезание по астрономия в света. Българските ученици спечелиха 1 сребърен и 2 бронзови медала на 23-тата Международна олимпиада по астрономия, която се проведе в Коломбо, Шри Ланка, съобщава Сдружение на олимпийските отбори по природни науки (СООПН).

Среброто спечели Иван Попов (9 клас, ПМГ Гоце Делчев), като той постигна и най-добър резултат в наблюдателния кръг. Бронзовите медали заслужиха Явор Йорданов (9 клас НПМГ София) и Васил Николов (10 клас, ПЧМГ София). Малко не достигна на другите ни състезатели да се окичат с медали – Калина Георгиева (11 клас, МГ Варна) и Георги Апостолов (9 клас, ППМГ Бургас). Техни ръководители в Шри Ланка са Ева Божурова и Даниела Иванова.

Български ученици заминаха за Международната олимпиада по астрономия в Шри Ланка
©MediaBricks.bg

Международната олимпиада по астрономия се провежда за първи път през юни 1996 г. Специалната астрофизическа обсерватория в Кавказ (Русия), а България се включва в олимпиадата през 1998-а. Участниците в българския национален отбор се избират между победителите от четирите кръга на националната олимпиада по астрономия.

До сега българските ученици са спечелили общо 87 медала: 14 златни, 28 сребърни и 45 бронзови.

От 3 до 11 ноември 2018 г. предстои да се проведе и Международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Пекин, Китай, където страната ни ще изпрати петима представители.