Наука

Българските изобретатели: Карл Джераси – „бащата“ на противозачатъчното хапче

Българските изобретатели: Карл Джераси – „бащата“ на противозачатъчното хапче

Карл Джераси  е откривател на първото перорално противозачатъчно лекарство, известно като „антибебе“. Заедно с Националния политехнически музей в MediaBricks.bg правим пътешествие „В света на българските откриватели и изобретатели“. Ще си припомним и ще научим повече за едни от най-известните български учени, които са променили света със своите изобретения.

Днес ви припомняме научните достижения на Карл Джераси, който заедно със своите колеги на 15 октомври 1951 г. завършва синтеза на лекарството, известно в САЩ като нортиндрон, а в Европа като нортистерон. Като до ден днешен това е активната съставка на всички противозачатъчни таблетки. Карл Джераси e роден във Виена, но до петата си година живее в България от където е баща му. След развода на родителите си се връща във Виена, но през 1936 г. те се женят отново, за да може Карл и майка му да получат българско гражданство и да се спасят от нацисткия режим в Европа.

Информацията в рубриката „Българските изобретатели“ е предоставена от Националния политехнически музей – http://polytechnic-museum.com/

Карл Джераси (1923 – 2015)

История на хапчето

Първият хормонален орален контрацептив, който приема прозвището birth-control-pill или само the Pill (хапчето) е аналог на естествения женски хормон прогестерон.

Преди повече от 50 години прогестеронът е използван главно за лечение на менструални смущения и стерилитет, и то с инжекции. Ако се пиел, хормонът не действал, а при по-високи дози предизвиквал повръщане.

„Синтекс“, малка компания, в която работех, бе най-големият производител на прогестерон в света. Той се извличаше от мексиканското растение Dioscorea genus. Ние – химиците, си поставихме задача да направим хапче, което да се приема през устата и да няма нежелани странични ефекти. То можеше да помогне и при лечение на рак на маточната шийка. На 15 октомври 1951 г. завършихме синтеза на лекарството, известно в САЩ като нортиндрон, а в Европа като нортистерон. До ден днешен това е активната съставка на всички противозачатъчни таблетки. Грегъри Пинкъс е човекът, който съвсем справедливо смятам за „баща на хапчето“. Той е биологът, който го приложи, а ние химиците, които го синтезирахме, можем да се наречем негови майки. Акушерката му е Джон Рок – професор по гинекология в Харвардската медицинска школа в Бостън, който направи първите клинични изпитвания“ (Карл Джераси)

Български произход

Бащата на Карл Джераси е български евреин, известен кожен лекар в София, а майката – австрийска еврейка. Единственият им син е роден във Виена, но до петата си година живее в България. След развода на родителите си се връща във Виена. През 1936 г. те се женят отново, за да може Карл и майка му да получат българско гражданство и да се спасят от нацисткия режим в Европа. Карл учи две години в Американския колеж в Симеоново и емигрира с майка си в САЩ.

Казва, че ако не е била България, не би успял: „… Австрия ме изхвърли, България ме прие и направи възможно заминаването ми за САЩ“

Учен-изследовател

Четири години работи като химик-изследовател в Ciba Pharmaceutical Co и получава първия си патент за антиалергичния медикамент Pyribenzamine. 28-годишен става известен със синтеза на първото противозачатъчно хапче – стероидно контрацептивно средство, което в САЩ наричат просто „Хапчето“.

Ръководител на катедра в университета в Станфорд (от 1959)

Автор на около 2000 научни публикации.

Един от малцината учени, които са носители едновременно на Националния медал на науката и Националния медал за технологии на САЩ. Почетен член на 16 академии на науките, на Кралското общество по химия в Лондон и на Американската академия по фармацевтичните науки.

Приложна дейност

Разностранна и надхвърля класическите граници на науката. Изследванията му винаги са свързани с приложение в бизнеса. Ръководи изследователския отдел на Syntex (от 1949), където работи с Джордж Розеркранц върху нова технология за синтез на кортизон. Връзката му с компанията всъщност го прави богат. Основава собствена компания Zoecon, която просперира в продължение на няколко десетилетие и е купена от Occidental Petrolium.

За връзката между науката и литературата

„Интелектуално полигамен“, колекционер на произведения на модерното изкуство, меценат, на 60 години открива писателския си талант. Стреми се да изрази в литературна форма онова, което го занимава в науката. Пише пиеси в нов, измислен от него жанр Science-in-theatre

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!