Наука

Българска компания EnduroSat изстреля наносателита SPARTAN с ракетата Falcon 9 на SpaceX (видео)

Българска компания EnduroSat изстреля наносателита SPARTAN с ракетата Falcon 9 на SpaceX (видео)

Тази нощ българската компания EnduroSat успешно изстреля наносателита SPARTAN с ракетата Falcon 9 от мисията Trasnsporter-2 на SpaceX. SPARTAN е първата от общо 9 споделени мисии, които българите планират да осъществят до 2023 година. Целта  на наносателита на EnduroSat е да предоставя на търговските, академичните и научните екипи най-лесния начин да летят и да управляват полезния си товар в орбита.

Наносателитът SPARTAN, което е съкращение от Shared Platform for Applied Research and Technology AffirmatioN – представлява платформа, базирана на CubeSat. На него могат да се изведат в орбита 7 полезни товара. Целта на компанията с мисиите SPARTAN е да рационализират внедряването на търговски сензори и да проправят път на технологиите от следващо поколение в Космоса. Споделените мисии демонстрират способността на софтуерно дефинираната архитектура да предоставя на клиентите лесен достъп до космически данни.

Компанията EnduroSat е основана през 2015 година от Райчо Райчев, към когото по-късно се присъединява и Виктор Данчев. Екипът смята, че науката се развива динамично при това не къде да е, а именно в България. През 2018 година те направиха и първия изцяло създаден в България сателит, който достигна орбита около Земята.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!