Образование Олимпийци

България ще е домакин на Международната олимпиада по лингвистика през 2023 година

България ще е домакин на Международната олимпиада по лингвистика през 2023 година

България ще бъде домакин на 20-ата юбилейна Международна олимпиада по лингвистика през 2023 година. Нашата страна е една от държавите учредили в сегашния му вид най-престижния световен турнир по лингвистика, като сме били домакини на първото издание през 2003 година. Тази седмица българските организатори обявиха конкурс за лого на олимпиадата, който е отворен за всеки съпричастен с каузата на българските лингвисти.

Международната олимпиада по лингвистика се провежда ежегодно от 2003 г. насам, като първото ѝ издание е инициирано от България, заедно с Чехия, Естония, Латвия, Холандия и Русия, и е проведено в Боровец. Оттогава България е била още два пъти домакин на олимпиадата – 2008 (Слънчев бряг) и 2015 (Благоевград).

Тази година българските лингвисти се представиха отлично и спечелиха 5 медала и 2 отборни почетни грамоти от Международната олимпиада по лингвистика, която се проведе на Остров Ман. Осем български ученици премериха знания с над 130 състезатели от над 30 държави и завоюваха 2 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала. Златото на Константин Георгиев е допълнено и от грамота за най-добро решение на задача на турнира.

Конкурсът за лого се организира от Секция „Математика и лингвистика“ към СМБ. В него могат да участват сегашни и бивши състезатели и ученици по лингвистика, ръководители на школи и членове на комисии, състезатели по други научни дисциплини, техни приятели, роднини и познати, както и всеки съпричастен на идеята да направим юбилейната IOL 2023 още по-хубава, стилна и красива. Крайният срок за участие е 22 септември. Още информация за конкурса може да намерите тук.