Технологии

Българин ще прави електрическа хиперкола вдигаща 488 км/ч с 5221 конски сили?

Българска компания рязко влезе в световния новинарски поток. Става дума за Alieno. Само до преди няколко дни никой не беше чувал за нея, а днес вече се кани да произвежда електрическа хиперкола на име Arcanum. Прес-съобщенията на компанията влезнаха освен в българските медии и в доста международни – motoring.com, gizmodo.com, allcarindex.com, carsguide.com и други автомобилни и технологични сайтове. На хартия автомобилът ще бъде произвеждан в няколко модификации като най-ниската му цена ще е 750 000 евро, а най-скъпия – 1 500 000 евро.

От прес-съобщението на Alieno става ясно, че компанията е основана през 2015-а и неин CEO и CTO е Ахмед Мерчев, който ще е и главен конструктор на бъдещия суперавтомобил Arcanum. Заедно с него са Иван Киров, син на бизнесмена собственик на „Киров“, който ще бъде главен тест пилот, и дизайнерът Енчо Енчев. Седалището на компанията е село Слащен, а фабриката, където трябва да излезе първият автомобил Arcanum е в село Туховища. Собственикът Ахмед Мерчев стана известен у нас с проекта си КИБЕРТРОН от 2002 година. Целта му тогава беше да създаде хуманоиден робот, който да притежава интелект, автономност, структура и размери на тялото, кинематика и динамика сходни с тези на човека. Проектът обаче още не е видял бял свят.

Причината поради, която новината за Arcanum влезе в световните медии е обещанието, че това ще е първата електрическа хиперкола с над 5200 конски сили и развиваща над 480 км/ч. Според Ахмед Мерчев това ще стане възможно заради „извънземни технологии от бъдещето в настоящето“. На това е кръстена и компанията – италианската дума „alieno“ значи „извънземно“.

Мерчев допълва в прес-съобщението, че автомобилът „не следва правилата, а създава нови, осигурявайки изключително вълнуващо изживяване и наслада при шофиране. С това, той докосва не само сетивата, но и душата ви. Освен това, предвид интелигентността на колата постигната чрез ALIENO системите с изкуствен интелект вградени в нея, все едно имате на разположение свое извънземно, което е ваш пътеводител, бди над вас и ви учи как да достигнете пълния му потенциал докато го шофирате.“

Разбира се, и името на автомобила не е случайно – латинската дума „arcanum“ означава „тайната на тайните“. В прес-съобщението се посочва, че това ще е първата от своя вид автомобил „базиран е на иновативни ALIENO технологии и ноу-хау и е тип 2-door / 2-seater роботизирана изцяло електрическа хиперкола.“

Феноменалните цифри за мощност ще бъдат достигнати от 12 до 24 отделни електромотора в автомобила. Това прави от 3 до 6 мотора на всяко колело, се посочва във съобщението на компанията.

Това ще доведе четири разновидности – от 2646 к.с. през  3530 к.с. и 4411 к.с., чак до шампиона с 5521 к.с. И тъй като за всичко това ще трябва доста ток Ахмед Мерчев е предвидил „иновативна ALIENO батерия, съставена от Graphene LiPo клетки и супер кондензатори.“ Издръжливостта им ще зависи и какво целите с хиберколата. За най-високи скорости ще има малко ток като на състезание, но за дълга употреба компанията обещава, че батериите ще издържат 1000 км пробег с едно зареждане.

А след като сте развили феноменалните скорости ще трябва и да спрете. За това от компанията са предвидили „ALIENO ARACANUM има три спирачни системи: ALIENO хидравлична спирачна система, ALIENO регенеративна електромагнитна спирачна система и ALIENO роботизирана въздушна спирачна система. По избор е налична и четвърта спирачна система – ALIENO въздушна парашутна спирачна система с drag racing спирачни парашути.“

Въпреки, че компанията е отворена за поръчки, до сега от Alieno са представили само хубави рендерирани картинки на бъдещия суперавтомобил. На външен вид си прилича с модела на Lamborghini Aventador.

Ако все пак си поръчате автомобил, срокът за доставка варира от 18 до 30 месеца…