Българският пилот Ясен Тодоров спечели голямата награда за снимка на годината на National Geographic!
BY JASSEN TODOROV
EnteR

Българин спечели голямата награда за снимка на годината на National Geographic

Българският пилот Ясен Тодоров спечели голямата награда за снимка на годината на National Geographic. Фотосът на хиляди изоставени автомобили в калифорнийската пустиня Мохаве бе отличен в конкуренцията на фотографи от цял свят в един от най-престижните конкурси за годината.

Снимката е направена през май точно до Southern California Logistics Airport, където Ясен Тодоров прелита със своя малък едномоторен самолет 1976 Piper Warrior.

След скандала от 2015-а с автомобилите на Volkswagen, до летището за съхранение на пенсионирани самолети в пустинята е разположено и „гробище“ за засегнатите от скандала коли на компанията. Там са „паркирани“ за постоянно хиляди автомобили, които са били произведени в нарушение на екологичните изисквания.

Ясен Тодоров е поразен от размера на гробището за ненужни автомобили и решава, че тези кадри трябва да се видят от повече хора по света. Той прави няколко зашеметяващи снимки от въздуха, за да покаже размерите на този „паркинг“.

Българският пилот Ясен Тодоров спечели голямата награда за снимка на годината на National Geographic!
BY JASSEN TODOROV

Страстта за летене на Ясен е от началото на 2000 година. След като се научава да пилотира достатъчно добре, той дори изкарва разрешително и става инструктор. След това се ражда и желанието му да снима от въздуха. Ясен се надява, че запечатвайки подобни гледки, ще накара хората да мислят повече за красивата ни планета и да се грижат за нея.

Още от снимките на Ясен Тодоров може да разгледате в галерията на National Geographic:

https://www.nationalgeographic.com/photography/proof/2018/12/grand-prize-winner-photo-contest-environment-cars-mojave-desert-california/#/grand-prize-mojave-desert-california-airport.jpg