facebook
Технологии

Бъг във Facebook направи публични постовете на над 14 милиона потребители за 10 дни

Служителите на Facebook съобщиха, че са намерили софтуерен бъг в социалната мрежа, който е засегнал постовете на милиони техни потребители. Проблемът е продължил 10 дни през месец май и е променил настройките, така че постовете са станали публични, а не видими само от приятели. Това означава, че всеки потребител в социалната мрежа е можел да ги прочете без знанието на авторите им, съобщава Financial Times.

В периода между 18 и 27 май стандартните настройки за над 14 милиона души във Facebook са били сменени без тяхното знание. Вместо по подразбиране да са видими само от приятелите, софтуерният бъг ги е променил на публични без това да се разбере от потребителите.

В момента проблемът е оправен и са върнати настройките от преди софтуерният бъг. Засегнатите потребители ще получат съобщение от социалната мрежа да си проверят постовете от този период.

Шефът на сигурността във Facebook Ерик Еган се извини публично за грешката и за това, че нейните служители не са успели да решат проблема толкова дълго. След няколко бурни скандала около Cambridge Analytica подчинените на Марк Зукърбърг отново са под светилната на прожекторите с проблем отнасящ се до сигурността на потребителите на техния продукт. Колкото и да се старае в момента Facebook да предлага прозрачни действия и да обявява възможно най-бързо подобни грешки, доверието в тях със сигурност е доста разклатено.

Софтуерният бъг се появил докато инженерите на социалната мрежа са работили по нови възможности на публично споделяните постове. Грешката е засечена 4 дни по-късно – на 22 май и чак на 27 май са успели да отстранят проблема.