Британски учен изобрети хартиена бутилка, която се разгражда за 3 седмици след употреба
Технологии

Британски учен изобрети хартиена бутилка, която се разгражда за 3 седмици

Британски учен изобрети хартиена бутилка за вода, която не замърсява околната среда и помага на Африка. Дори и да я изхвърлите в морето или океана, тя няма да нанесе вреди. Бутилката не съдържа и капчица пластмаса, за това ще се разгради за 3 седмици. Най-дълго ще отнеме на капачката, която ще си замине за година. Помощта, която бутилката оказва е, че ученият Джеймс Лонгкрофт ще дари 100% от печалбата си в помощ на каузата Water for Africa.

Изобретението все още крие своите тайни. Поради патентни изчаквания, създателят на бутилката още не разкрива как точно я е направил. Ясен е външния слой, той е направен с 3D принтирана рециклирана хартия. Към него вакуумно се добавя вътрешния тънък пласт, който е водоустойчив. Съединението се пази в тайна от автора му, но гарантира, че в него няма пластмаса и е 100% разградимо до 3 седмици, ако е в природата.

Британски учен изобрети хартиена бутилка, която се разгражда за 3 седмици след употреба
Цената, както самият Лонгкрофт обяви, все още е рано да се мери с пластмасовите бутилки, но има надежда при големи количества на производство да я доближи. Ученият стартира само преди няколко дни кампания за набиране на средства в indiegogo.com. Той търсеше 34 000 долара, за да започне работа по масово производство на изобретението си. Добрата идея веднага беше оценена и вече над 400 души са събрали над 40 000 долара. Това е обещаващо начало за следващо поколение бутилки с вода.

За сега плановете са да бъдат на пазара до края на годината. Първоначалната пазарна цена на една бутилка вода ще е около 1,2 долара. Но това може да се промени до времето на излизане с тенденция да стане по-конкурентна спрямо пластмасовите.