Образование Олимпийци

Близо 400 състезатели от 18 държави участват в престижния Международен есенен турнир по информатика (IATI)

Шумен ще е домакин на 11-ия Международен есенен турнир по информатика (IATI)

Тази седмица ще се проведе 14-ото издание на престижния Международен есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“ (IATI). Домакин на силното състезание, което набира все по-голяма световна популярност, е Шумен и тази година то се провежда в хибриден формат – на живо и онлайн. В турнира участват близо 400 състезатели от 18 държави, като учениците ще премерят знания от 23 до 27 ноември, обяви председателят на организационния комитет на ИТ надпреварата д-р Бисерка Йовчева. IATI турнирът е уникален в световен мащаб, като той обединява двете възрастови групи по програмиране – старша и младша  – ученици в гимназиален етап и ученици до 15 години и половина. Състезанието е по правилата на Международната олимпиада по информатика. Домакини и организатори на IATI са община Шумен, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ и Школа “А и Б”.

В понеделник се проведе пресконференция, където освен д-р Бисерка Йовчева, участие взеха и проф. Росица Давидова от Шуменския университет, началникът на образователния отдел на община Шумен Даниела Савчева и програмиста Антония Колева, автор на онлайн системата за регистрация. „Готови сме с организацията и вече очакваме нашите гости. Интересът тази година е много голям, защото турнирът вече е много известен и престижен, а също и затова, че го обявихме хибриден и тези, които не могат да дойдат на място, могат да участват дистанционно. Тази година ще участват общо 18 държави“, каза Бисерка Йовчева.

Заявки за онлайн участие са подали отборите на Азербайджан, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Израел, Пакистан, Палестина, Перу, Саудитска Арабия, Словения, Сърбия, Ирландия и Украйна, а в Шумен ще дойдат 96 състезатели – от България, Румъния, Молдова и Великобритания. Българските състезатели са общо 61, като Шумен ще бъде представен от 16 участници –  по 8 в двете възрастови категории. Всички възпитаници на ПМГ “Нанчо Попович” и Школа „А&Б“. В официалния национален отбор – старша възраст на България влиза шуменецът Дани Койнов,  a Деница Янкова ще бъде част от момичешкия тим на страната ни, има и 3-ма Шуменеца в младежкия национален отбор.

Тестова и тренировъчна сесия ще се проведе в четвъртък, след традиционната екскурзия за участниците из местните забележителности като най-красивата пещера „Бисерна“. Същинското състезание започва в петък. Участниците на място ще използват базата на Шуменския университет. Проф. Росица Давидова каза, че в рамките на турнира ще се състои и международен семинар за ръководителите на отборите. На него ще бъдат обсъдени проблемите на състезателната информатика. Тя припомни, че Патрони на ИТ надпреварата са Президента Румен Радев и Ректора на Шуменски университет „Еп. К. Преславски“.

Паралелно с Международния турнир в събота ще се проведе и Националния есенен турнир по информатика. Най-малкият участник в състезанието е третокласничката Боряна Колева, внучка на Бисерка Йовчева.

Бисерка Йовчева благодари на Община Шумен за отпуснатото по-голямо финансирането на турнира с 12 хил. лв., както й на Златни спонсори на състезанието са „Алкомет“, Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT и СофтУни. Сребърен – еЛандо АД, сред бронзовите спонсори традиционно са Ротари клуб, Лавена АД, Булмаг, Бирария „Дом на Архитекта“, PeerAssist и FACTSET. Дългогодишни партньори на IATI са и „Мусала софт“.

Тя благодари още и на медийните партньори ШУМ.БГ, MediaBricks.bg, ТВ Шумен, Радиан, Шмоко, 24 Шумен и БТА.