Технологии

Безпрецедентна хакерска атака над Туитър акаунтите на Мъск, Гейтс, Обама, Apple и много други с биткойн измама

Тази нощ имаше безпрецедентна хакерска атака над Туитър. На 15 юли малко след 23 ч. българско време акаунтите в социалната мрежа на десетки от най-влиятелните личности и компании в света бяха превзети и пуснаха съобщение съдържащо биткойн измама. Най-известните имена засегнати от атаката до този момент са Бил Гейтс, Илън Мъск, Барак Обама, Джеф Безос, Джо Байдън, Уорън Бъфет, Майкъл Блумбърг и много, много други. Също така беше хакнат и акаунтът на Apple. Съобщенията, които бяха публично пуснати от тяхно име, съдържаха призив за пращане на пари в биткойн портфейл с обещанието, че ще бъдат върнати удвоени. От създаването си до сега Туитър не е изпитвал толкова лоша хакерска атака.

В момента текат и безпрецедентни усилия от страна на социалната мрежа да установи причината и да спре атаката. За първи път в историята си Туитър забрани публикуването на нови статуси от верифицирани потребители (тези със син знак до името).

Първият акаунт, който е бил пробит в 23:17 ч. българско време, е на милиардера Илън Мъск. Малко след това съобщението с измамното предложение за пращане на пари в биткойн портфейл се е появило на десетки лични и корпоративни акаунти.

Все още не е ясно как е била възможна подобна хакерска атака и дали това не означава, че Туитър има голям проблем със сигурността. Всички атакувани акаунти на личности и компании са били потвърдени със специален син знак до името, който означава, че зад това име наистина пише съответния човек или компания. Освен това, знакът означава, че акаунтът е допълнително защитен от подобни вмешателства.

Едно от основните предположения за сега е, че хакерите са установили контрол над някой от акаунтите на водещите администратори на Туитър и така са получили достъп до профилите на известните личности.

При транзакциите с криптовалута е валидно, че няма как да бъде върната направена вече операцията и никой не може да спре изпратените пари към измамниците. Към момента (01 ч. българско време) The Verge обявиха, че поне 110 000 долара са били пуснати на посочения в измамното съобщение биткойн портфейл.

Очаквайте подробности и коментар за хакерската атака от страна на туитър.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!