Технологии

Безпилотни капсули возят пътници по улиците на Дубай

Бъдещето започва да изкривява времето и пространството. Има градове по света, където то можете да бъде видяно още сега. Както винаги основният заподозрян е Дубай. Наскоро там започнаха тестове на безпилотни капсули, които ще превозват пътници в градска среда.

В края на февруари Дубайската агенция по пътища и транспорт позволи на две скачени капсули да се движат в реална обстановка по главните улици на града, съобщава сайта futurism.com. Те побират 6 пасажера и се движат по предварително избран маршрут. Всяка капсула може да се скачва с друга в движение. Това дава възможност на пътниците да се прекачват от една в друга без това да забавя скоростта им. След трансфера всяка капсула си продължава по пътя. Услугата ще се плаща и активира чрез приложение за смартфон.

Автономните капсули са част от програмата на Дубай за забързване на бъдещето до 2030 година, чиято цел е 25% от транспорта да се извършва от безпилотни превозни средства. След въвеждането им в експлоатация ще се търси разширение на услугата. Освен на конкретни стартови точки, хората да могат да ги поръчат и от домашните си адреси.

безпилотни

Капсулите са произведени в Италия от американската компания Next Future Transportation. Те достигат максимална скорост от 80км/ч., и могат да се движат във всички посоки и да се въртят около оста си.

Като добавим и тестовете на първите въздушни таксита, които се проведоха преди няколко месеца, бъдещето на градския транспорт ще бъде изключително интересно.