Наука

БАН се включва в световната инициатива Empowering Women in Chemistry: A Global Networking Event

Представителки на българската химическа общност ще се включат в инициативата “Global Women ‘s Breakfast” и заедно с колеги от цял свят на 12 февруари 2019 г. от 10:30 часа, ще отбележат 100-годишнината от създаването на Международния съюз по чиста и приложна химия (IUPAC) и 150 години от създаването на периодичната таблица на елементите от Дмитрий Менделеев.

Организатор на събитието в България е Институтът по органична химия с Център по фитохимия на БАН (ИОХЦФ-БАН). По този начин Академията ще се присъедини и ще стане част от световната инициатива „Empowering Women in Chemistry: A Global Networking Event“.

Историята за създаването на периодичната таблица на елементите от Менделеев по повод на обявената 2019 г. от ООН и ЮНЕСКО за Международна година на периодичната таблица, както и някои от значимите научни постижения на българските жени в химията ще обсъдят участниците в срещата. По време на инициативата д-р Мария Атанасова от Химикотехнологичния и металургичния университет и проф. Адриана Тафрова от Факултета по химия и фармация на СУ “Св. Климент Охридски“ ще разкажат за участието на жените в откриването на химичните елементи. Проф. Радостина Стоянова от Института по обща и неорганична химия на БАН ще говори за това дали съединенията на алкалните или алкалоземните метали са по-ефективни за съхранение на енергия.

Иновативни полимерни материали ще представи доц. Мария Спасова от Института по полимери на БАН, която получи признание от IUPAC и беше включена под номер 51 (химическия елемент антимон) в периодичната система за млади химици. Проф. Павлина Долашка от ИОХЦФ-БАН ще разкаже как жените могат да променят света и ще запознае дамите с лечебни и козметични препарати на ензимна основа, намерили пътя от научните лаборатории до пазара.

На срещата ще присъстват водещи и млади специалисти в химическите науки, както и студенти и ученици от гимназиалните класове. Срещата ще има дискусионен характер, като основна цел е разширяване на контактите и сътрудничествата на специалисти от различни области и привличане на най-младите към науката.

Програмата на събитието ще намерите на http://gwb_2019.orgchm.bas.bg/

Срещата ще се излъчва на живо в цял свят, за България гледайте на