http://astro.phys.uni-sofia.bg/index.html
©MediaBricks.bg
Наука

Астрономът д-р Евгени Овчаров: Абсолютно недопустимо е преподавател да пропагандира псевдонаука!

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!

„За мен е абсолютно недопустимо човек от позицията си на преподавател – без значение дали е в детска градина, в училище или в университет – да пропагандира псевдонаука под каквато и да било форма. Отговорност на всеки директор е да следи за такива прояви и да не допуска такива хора да заемат преподавателски позиции.“ Това заяви ръководителят на Катедра Астрономия към Физическия факултет в СУ д-р Евгени Овчаров, когото MediaBricks.bg потърси за коментар, след като стана ясно, че учителка в столично училище преподава, че човек никога не е кацал на Луната. Вижте какво разказа д-р Овчаров за космическата надпревара, довела до мисиите „Аполо“, и къде може децата да се запознаят с астрономи, да погледнат към звездите през телескоп и да приемат здравословна доза достоверна наука за Космоса.

Д-р Овчаров, каква беше първата ви реакция след като разбрахте, че учителка от столично училище е преподавала на деца, че човек няма как да е кацал на Луната?

Изключително потресен съм от цялата история. За мен е недопустимо подобно нещо да се случва в българското образование, въобще в каквото и да е световно образование в днешно време.

Какви са начините да се борим с псевдонауката, която явно вече достига и до децата в училище, които лесно биха се впечатлили?

За съжаление, заради безконтролното разпространение на невярна информация подобни ситуации възникват все по-често. Това се превръща в огромен проблем. За мен е абсолютно недопустимо човек от позицията си на преподавател – без значение дали е в детска градина, в училище или в университет – да пропагандира псевдонаука под каквато и да било форма. Отговорност на всеки директор е да следи за такива прояви и да не допуска такива хора да заемат преподавателски позиции. Борбата срещу това необразовани хора да стигат до преподавателски и особено до ръководни позиции трябва да се води на по-високо ниво.

Ние учените не трябва да се крием, а да излизаме пред хората и да представяме истинската наука на достъпен език, така че всеки да разбере какви са действителните изследвания за заобикалящия ни свят.

Защо американците си поставят за цел да кацнат Луната?

Едни от най-големите успехи по завладяване на Космоса са плод на надпревара между руснаци и американци през Студената война. Всъщност първите успехи са на руснаците, те успяват да са пионери в 10 или 15 неща. До момента, когато американците успяват да достигнат и да кацнат на Луната с пилотирана мисия – „Аполо“. Често се забравя, че не става дума за една мисия, а за цели 6, при които 12 човека са стъпвали на Луната.

Астрономът д-р Евгени Овчаров: Абсолютно недопустимо е преподавател да пропагандира псевдонаука!

След първата пилотирана мисия до Луната има ли конспиративни теории?

Съмненията и конспирациите датират не от края на 60-те или началото на 70-те години, когато полетите до Луната са се случили, а от последните 15-20 години. Важно е да обърнем внимание на това, че тогава, по време на Студената война, американци и руснаци са се следели много и са се надпреварвали в тези неща. Ако е имало съмнения, те са щели да бъдат публично оповестени веднага.

Тогава защо сега се появяват подобни съмнения?

Съмненията от последните години са най-вече заради свободата, която ни дават съвременните комуникации и интернет. Всеки има възможност да запише и да заснеме каквото и както си поиска. И всеки друг да има свободен достъп до този материал. Все повече се говори за псевдонаука, за абсурдни неща, за които не е редно да се споменава сериозно. Разбира се, фантастиката е чудесно нещо, но трябва да се прави ясна граница между нея и науката. Науката борави с неща, които може да измерим, които може да докажем. Абсолютно никакви съмнения няма за кацането и достигането на човек до Луната. Особено днес е абсурдно да се говорят такива неща. Тази година се навършват 50 години от първото кацане на Луната, а китайците успяха да кацнат на далечната страна на Луната и да проведат различни изследвания там. В днешно време сме достигнали с космически апарати до всяка точка от Слънчевата система, Луната е съвсем близко до нас и не е никакъв проблем да достигне човек до нея.

Авторите на конспиративните теории споменават, че заради радиацията човек не би могъл да стигне до Луната…

Относно мненията, че е невъзможно човек да лети в Космоса, ще кажа отново – те са абсурдни. Имаме над 500 космонавти, които са летели доста дълго време както на Международната космическа станция, така и на МИР и други станции в орбита. Тези хора са били изложени на доста радиация, която, разбира се, не е безвредна, но за да бъде вредна за човек, той трябва да бъде подложен на това лъчение доста, доста дълго време. А мисиите до Луната са с продължителност в рамките на седмица – няма никакъв проблем човек да бъде подложен на малко по-висока радиация за такъв период.

Ако се обърнем към родителите – къде могат те да заведат децата си, за да поемат малка доза истинска астрономия?

В повечето големи градове в България има обсерватории и планетариуми, в които се организират кръжоци и школи по астрономия. Освен това, специално ние от Катедра Астрономия, се стараем в последните години да сме изключително активни в популяризирането на науката. Правим напълно безплатен кръжок по астрономия с интересни лекции на достъпен език всеки четвъртък през учебната година (първият за 2019 г. ще е на 31 януари от 19:30 ч. във Физическия факултет на СУ).

Учителят Теодосий Теодосиев: Цял живот се опитвам да произвеждам незаменими хора
©MediaBricks.bg

Освен този кръжок имаме допълнителни сбирки, които са по-скоро с практическа насоченост, и също са безплатни. Всеки може да се запише за тях. Тази година Международният астрономически съюз навършва  100 години и по повода са планирани редица интересни събития. Институтът по астрономия организира първото такова събитие вече. Освен това Планетариумът в Смолян отвори безплатно врати на 12 януари, като над 600-700 посетители видяха интересни презентации там.

При нас предстоят Пролетният (11 май) и Есенният (5 октомври) дни на астрономията. В тези дни ние отваряме безплатно Обсерваторията в Борисовата градина с разнообразна програма и наблюдения както на нощното небе, така и на Слънцето и слънчевите петна.

©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg

Буквално от дни имаме слънчев телескоп, подходящ за наблюдения както на слънчевите петна, така и на слънчевите изригвания. И разбира се, в тези събития има програма от лекции на достъпен език, възможност за разглеждане на обсерваторията, изложби и т.н. Има още много поводи, чрез които се опитваме да популяризираме науката. Често излизаме и извън София – било то за съвместна програма с Планетариума в Смолян или за посещение в някое училище. Минала година посетихме Бургас, Стара Загора, Пловдив, Хасково… Така че следете сайта на Катедра Астрономия за информация и подробности.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!