Наука

Астрономи откриха най-близката черна дупка до Земята – на разстояние от 1000 светлинни години (видео)

Астрономи откриха най-близката черна дупка до Земята – на разстояние от 1000 светлинни години (видео)

Астрономи от Южната европейска обсерватория (ESO) обявиха, че са открили най-близката черна дупка до Земята, известна до момента. Вчера те публикуваха научна статия, в която разглеждат странното поведение на две звезди в системата HR 6819 на разстояние от 1000 светлинни години от нас. Според тях това се дължи на наличието на малка черна дупка, която в космическите измерения е съсед на Слънчевата система. Дори двете звезди могат да се видят с просто око от Земята.

Учените в продължение години не са имали обяснение за странното движение на двете звезди в системата. Въпреки, че са близки по маса и размери звездите се движат доста различно. Едната се върти с огромна скорост, а другата почти не се завърта. В същото време бързовъртящата се движи доста бавно в пространството докато тази, която почти не се върти се придвижва с висока скорост.

Тъй като черната дупка не излъчва светлина и няма как да бъде наблюдавана директно, тя може да бъде засечена чрез гравитационното си поле.

За това екипът на Thomas Rivinius от Южната европейска обсерватория решили да проследят звездите с помощта Обсерваторията Ла Сия в Чили. Те открили, че с двете звезди трябва да има и трети обект, който е с маса три пъти по-голяма от Слънцето. Но на пръв поглед няма нищо в центъра на системата, което значи, че или обикалят около трудно забележима звезда или има черна дупка.

След дълги наблюдения и изчисления друга звезда не е открита, но масата на обекта със сигурност присъства в системата. За това те направили симулация с наличието на черна дупка и тя напълно обяснила поведението на звездите.

Реално системата HR 6819 е толкова близо до Земята, че звездите (но не и черната дупка) могат да бъдат наблюдавани с невъоръжено око. Но, не се притеснявайте разстоянието все пак е 1000 светлинни години и няма никакъв начин черната дупка да е заплаха за нашата система.

Може да видите визуализацията, която беше разпространена от Южната европейска обсерватория (ESO) тук, като движението на черната дупка е маркирано с червен цвят.:

 

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!