Наука Образование

Астрономи канят самоизолираните граждани да се включат в лова на галактики

Астрономи канят самоизолираните граждани да се включат в лова на галактики

Искате ли да сте първият човек, който вижда галактика, непозната за човечеството? Докато вашите приятели са се заели с нови хобита по време на самоизолацията заради коронавируса (като печене на хляб и бродерия), вие можете да се присъедините към учените на лов за нови галактики. Именно сега е шансът да станете част от т. нар. гражданска наука и да видите нещо, което никой друг човек не е виждал.

Реално всеки, който иска да отдели от времето си, може да работи заедно с учени в различни научни проекти.

Един от проектите е Galaxy Zoo, където самоизолацията може да се превърне в супер полезно и много любознателно хоби. Проектът се ръководи от астрофизика от Оксфорд Крис Линът, на когото всеки може да му помогне при търсене на нови галактики. Реалната работа е свързана не толкова с технически задачи. Астрофизици заснемат нови снимки на неизследвани части от небето и чрез Galaxy Zoo любителите мога да помогнат като търсят и класифицират нови галактики, които се забелязват на изображенията.

Пред Space.com Линът обяснява, че „формата на галактиката разказва нейната история – кога се е натрупала материя, дали се е сблъсквала с други галактики и кога е започнала да формира звезди“. Той допълва, че „астрономите са изключително добри в правенето на снимки на нови галактики, но не се справят добре със сортирането на информацията за тях“.

Проучването на нощното небе може да даде на астрономите на пръв поглед непреодолима купчина нова информация, а привличането на армия от доброволци ще бъде решаващо, за да се разбере каква точно информация е събрана.

„Може да станете първият човек, който някога е видял тази галактика“, казва Линът пред Space.com. „Само като влезете в уебсайта, можете буквално да видите нещо, което никой досега не е виждал.“

https://www.zooniverse.org/projects/zookeeper/galaxy-zoo  

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!