Наука

Астронавтите от кораба Crew Dragon успешно се скачиха и влязоха в МКС (видео)

Астронавтите от кораба Crew Dragon успешно се скачиха и влязоха в МКС (видео)

На 31 май, малко след 17 часа българско време, космическия кораб Crew Dragon се скачи успешно с Международната космическа станция. Три часа по-късно астронавтите Робърт Бенкин и Дъглас Хърли влязоха в МКС и се поздравиха с тримата си колеги на борда на станцията. Те са първите астронавти на НАСА, които са изстреляни в Космоса от частната компания SpaceX с ракетата Falcon 9.

На Crew Dragon му отне 19 часа, за да достигне МКС. През това време корабът догони космическата станция, издигайки постепенно своята орбита, докато достигне 400 километра над Земята.

След като Crew Dragon се скачи с МКС, Робърт Бенкин и Дъглас Хърли се присъединиха към колегата си от НАСА Крис Касиди и руските космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер, които са в орбита от април.

Все още не може да се каже колко ще продължи мисията на двамата астронавти. НАСА и SpaceX не са обявили точна дата за завръщането на Crew Dragon на Земята, но се знае, че мисията им ще продължи между един и четири месеца.

От вестник „Телескоп“ припомнят, че точната продължителност на мисията ще зависи от няколко фактора:

Най-напред, продължителността ще зависи от представянето на Crew Dragon с двамата астронавти на борда. Освен това ще зависи и от следващата мисия с кораб Crew Dragon, която е планирано да стартира по-късно тази година, но вече има определена дата, 30 август, която разбира се, също е под условие в зависимост от представянето на Demo-2.

Едно нещо е сигурно – Crew Dragon има максимален срок от 119 дни, които може да престои в Космоса, поради това, че слънчевите му панели са разчетени за работа толкова време. Така че, крайната дата за завръщане на Земята може да съвпадне с началото на есента.

Екипажът на мисията Demo-2 се състои от двама астронавти-ветерани от NASA, споменатите по горе Боб Бенкин и Дъг Хърли, летели в космоса по няколко пъти в някои от последните мисии на космическите совалки.

Бенкин, 49 годишен, е летял в две мисии на NASA с космически совалки през 2008 и 2010, при изграждането на МКС.

53 годишният Хърли също има две мисии до МКС с космически совалки през 2009 и 2011, като втората мисия, означена като STS-135, е последната мисия по програмата Space Shuttle.

Любопитен факт е, че и двамата астронавти са женени за свои колежки от групата астронавти, летели с космическите совалки – съпругата на Бенкин, Меган МакАртър, бе част от екипа на мисията STS-125, която бе последната сервизна мисия до космическия телескоп Hubble през 2009, а съпругата на Хърли, Карън Найберг, е летяла със совалката Discovery през 2008 до изграждащата се тогава МКС, а също и с руския Союз ТМА-09М, като член на експедиция 36/37 на МКС и има 180 дни в космоса.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!