Технологии

Асоциацията за електромобилност: Няколко безотговорни водачи компрометират една безопасна форма на транспорт

Българска асоциация за електромобилност

Тази седмица Българската асоциация за електромобилност излезе с позиция относно случаите на управление на тротинетки в София с опасно високи скорости. Според тях „единици безотговорни водачи могат да компрометират една безопасна форма на транспорт, предпочитана от десетки хиляди граждани“. И припомнят, че според закона максимално допустимата скорост, която водач на електрическа тротинетка може да развие е 25 км/ч., както и че такива персонални превозни средства могат да се движат само по пътища и улици, където позволената скорост е до 50 км/час.

Ето и пълната позиция на БЕАМ:

П О З И Ц И Я

на Българската асоциация за електромобилност

Във връзка със скорошни медийни публикации за случаи на управление на електрически тротинетки по пътната мрежа в София със скорост, значително превишаваща позволената и на моменти дори доближаваща 100 км./час, Българската асоциация за електромобилност (БАЕМ) определя подобно поведение като безотговорно и призовава органите на реда да санкционират въпросните водачи, съгласно Закона за движение по пътищата.

Управлението на електрически тротинетки с превишена скорост не само застрашава живота и здравето на самия водач на тротинетка, а и на останалите участници в движението, на които се налага да се съобразяват с неговото опасно каране. Не на последно място то компрометира електрическите тротинетки като една по-безопасна алтернатива за придвижване, обичана от мнозина.

Българската асоциация за електромобилност е създадена за да развива и популяризира електрическите тротинетки като екологична, удобна и най-вече безопасна форма на транспорт, която може да допринесе много за една по-добра градска среда. Статистиката показва по категоричен начин, че тези персонални транспортни средства са много по-безопасни, в сравнение с автомобилите и редица други алтернативи за придвижване. Това обаче не премахва от водачите на тротинетки отговорността да ги управляват, съобразявайки се със законовите ограничения и с изискванията за безопасност на пътя.

Припомняме, че според Закона за движение по пътищата, максимално допустимата скорост, която водач на електрическа тротинетка може да развие, е 25 км/ч., както и че такива персонални превозни средства могат да се движат само по пътища и улици, където позволената скорост е до 50 км/час. В противен случай Законът предвижда глоби.

Припомняме също, че Българската асоциация за електромобилност провежда и информационна кампания за популяризиране на безопасното управление на тротинетки. Повече информация за кампанията е достъпна на адрес: baem.bg.

В заключение призоваваме още веднъж единици безотговорни водачи да не компрометират една иновативна форма на транспорт, предпочитана от десетки хиляди граждани на София и останалите български градове.

Управителен съвет

на Българска асоциация за електромобилност