Образование

Анелия Лападжова, Paysafe: Програмата за млади професионалисти на MDV дава необходимите знания по финанси и счетоводство за кратко време

Анелия Лападжова, Paysafe: Програмата за млади професионалисти на MDV дава необходимите знания по финанси и счетоводство за кратко време

И този сезон MDV Professional Education провежда утвърдената програма за млади професионалисти по финанси и счетоводство – School of Finance and Accounting for Young Professionals. Основната задача на преподавателите е да представят материала по изключително атрактивен и лесно разбираем начин, с помощта на много примери от практиката. Също така, програмата дава стабилна теоретична база, защото се използват материали от професионалните квалификации на ААТ и АССА на английски език.

Днес ви представяме интервю с Анелия Лападжова от Paysafe Group:

  • Визитка: Анелия Лападжова
  • Образование: Магистър по счетоводство
  • Професионален опит: Над 10г. в счетоводството, като последните 4-5 години се занимавам основно със стандартизиране на процеси и изграждане на accounting shared service centers
  • LinkedIn: linkedin.com/in/aneliyalapadzhova

Как бихте се представили накратко – например, ако се запознавате с нов колега в офиса?

Името ми е Анелия, повечето хора ме наричат Ани. В Paysafe ръководя Accounting Shared Service екипа, който предоставя счетоводни услуги на всички компании и дивизии част от Paysafe Group. Когато се присъединих към компанията, отделът беше 5 човека и работехме основно за 1 дивизия. В момента сме 35 човека и предоставяме услуги на всички дивизии в групата, обслужваме над 70 дружества. През последните 4 години сме постоянно в процес на прехвърляне на работа от други локации на групата към България. Аз лично вярвам, че един добре изграден и опростен процес, заедно с умерена автоматизация, може значително да увеличи ефективността на персонала.

Анелия Лападжова, Paysafe: Програмата за млади професионалисти на MDV дава необходимите знания по финанси и счетоводство за кратко време

Традиционно подкрепяте програмата на School of Finance and Accounting for Young Professionals от самото начало през 2016. Екипът ви се разраства все по-бързо оттогава, дори имате и нов, втори офис, отново на топ бизнес локация в София. Каква е стратегията ви за развитие на новите таланти, които ръководите?

Paysafe като компания залага изключително много на развитието на персонала. Аз като ръководител залагам както на развитието на технически познания (счетоводство, работа с Excel, работа с ERP), така и на придобиването на т.нар. “soft skills” (комуникационни умения, устойчивост при промени). Подкрепяме програмата на School of Finance and Accounting for Young Professionals, защото вярваме, че с нея могат да се придобият широк кръг от познания за сравнително кратък период. Програмата покрива не само счетоводни теми, но и теми като бюджетиране, одит, treasury. Това позволява на участниците да видят взаимозависимостите между отделните финансови функции.

Никола Великов, стажантът, който избрахте след приключване на MDV обученията през 2018, е вече ваш пълноправен служител. Какво ви накара да повярвате, че ще се впише в динамичната бизнес среда на Paysafe?

В началото най-много ме впечатли фактът, че той сам беше проявил желание за стаж. На интервюто беше изключително позитивен и много искрен (някои биха казали директен). Две качества, които много ценя. Затова решихме да му дадем шанс.

Макар че все още е студент и няма значителен натрупан опит, как се справя Никола с работния процес?  Има ли знания и умения, които виждате, че е придобил чрез обученията в MDV?

По време на стажа Никола мина през почти всички процеси в екипа (Accounts payables, accounts receivable, fixed assets, reconciliations) и се справи чудесно с тях. Според мен това се дължи на няколко фактора: добри теоретични познания, придобити по време на средното му образование и на обучението му в School of Finance and Accounting for Young Professionals; добри практически умения, за които е помогнало обучението му от член на нашия екип и най-вече на огромното му желание да учи.

В допълнение Никола се оказа доста екипен играч и човек, с който може да комуникираш лесно. Логично беше след приключване на стажа да му предложим да остане в компанията.

Кое е най-голямото предизвикателство в работата с млади таланти от неговото поколение?

Според мен предизвикателствата не идват от поколението. Много често се смята, че дадена възрастова група има определени характеристики и те са в основата на поведението и очакванията на работното място. Това слагане на всички хора под един знаменател за мен е неправилно и опасно. Аз вярвам, че всеки човек е различен и това се дължи на много фактори като възпитание, образование, житейски опит, но не и на поколението. В динамична бизнес среда за мен основно предизвикателство са хора, които не харесват никакви промени (на процеси, на продукти, на технологии).

Анелия Лападжова, Paysafe: Програмата за млади професионалисти на MDV дава необходимите знания по финанси и счетоводство за кратко време

Кое е най-полезното и практично съдържание в модулите на School of Finance and Accounting според вас, в контекста на работата ви?

Най-практично и полезно не само за Никола, но и за други наши служители, които участват в програмата, е фактът, че придобиват познания за всички функции във финанси и ги придобиват на английски език. Въпреки големият брой международни компании на българския пазар, все още има доста счетоводители и финансисти, които не боравят свободно със специфичната, глобално приета, терминология.

Спонсорираната от Paysafe програма на School of Finance and Accounting for Young Professionals продължава с уикенд модули до средата на м. декември 2019.

Все още може да се включите в някои от предстоящите теми. Вижте повече в MDV Newsletter или в посочените линкове в календара:

 

Ден от седмицата Дата Тема Преподавател Фокус
Събота 16 ноември Данъци и право адв. Илия Грозданов Young Professionals, Fundamentals
Неделя 17 ноември Външен и вътрешен одит Цвети Колева FCCA, ДЕС Young Professionals, Fundamentals
Петък 22 ноември Успешно управление на хора и екипи Златина Михайлова People Management, HR
Петък 22 ноември Building Better Financial Models Liam Bastick Excel MasterClass, Финансово моделиране
Събота 23 ноември Управление на промяната и риска Валентина Станчева MBA, MRICS Agile
Събота 30 ноември Бюджетиране Георги Кирилов FCCA, CF Финанси за нефинансисти
Неделя 1 декември Cash Management & Credit Control Георги Кирилов FCCA, CF Финанси за нефинансисти
Събота и Неделя 14 – 15 декември Excel Basic to Intermediate Валентина Стефанова

Microsoft Trainer

Усъвършенстване на компютърни умения
Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!