Наука

Алфонс и Арзахел (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Алфонс и Арзахел (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Насочете телескопа си към Луната, която е във фаза Първа четвърт тази вечер. Покрай терминатора, разделителната линия между нощта и деня, може да откриете тези два големи кратера, които ви гледат като бухал.

Алфонс (вляво) и Арзахел (вдясно) са стари кратери, които са се образували от удари с метеорити, разположени на североизточните брегове на Морето на облаците (Mare Nubium).

По-големият, Алфонс, е с диаметър над 100 километра. Малкият ъгъл под който падат лъчите на Слънцето подчертава острия централен връх на кратера с височина 1,5 километра, защото се вижда ярка слънчева светлина и тъмна сянка. Изследвайки потенциални места за кацане на Луната за Аполо, космическият кораб „Рейнджър 9“ изпрати снимки близо до Алфонс, преди да се разбие в кратера точно на североизток (вляво) от централната си планина през 1965 г. Малкият кратер между Алфонс и Арзахел, с дълбоко засенчено дъно и прекалено голям централен връх, е Алпетрагий.

Алфонс и Арзахел (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Alphonsus and Arzachel
Image Credit & Copyright: Noel Donnard

https://apod.nasa.gov/apod/ap210717.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!