Технологии

Ало, ало… 49 години от първия разговор от мобилен клетъчен телефон (видео)

Motorola

На 3 април се навършват 49 години от провеждането на първия разговор от мобилен клетъчен телефон. В един слънчев следобед на 1973-та Мартин Купър от Motorola прави невероятен маркетингов ход. Кани журналисти да се присъединят към него на Шесто авеню в Ню Йорк, за да присъстват на създаването на нова глава в историята на комуникациите. Той изважда прототип на Motorola DynaTAC и звъни на своя конкурент Джоел Енгъл, тогавашният шеф на Bell Labs (сега AT&T).

Купър разказва, че е вървял по улицата, докато е говорил по мобилен телефон. Нюйоркчани, които по-принцип са свикнали с всякакви гледки, са обръщали главите си след него. Той е използвал слушалка без жици. От другата страна Енгъл е бил меко казано шокиран да разбере кой и защо му се обажда. Разговорът започна с думите: „Джоел, аз съм Марти. Обаждам се от клетъчен телефон, истински безжичен клетъчен телефон.“

След историческото първо обаждане Купър е направил още няколко. По време на разговора си с репортер от Ню Йорк Таймс е пресякъл улицата с апарата на ухото си. Това му се е струвало най-опасното нещо, което е правил през живота си.

Историческият апарат е струвал близо 4000 долара, но все пак е бил първият клетъчен телефон. Тежал е малко над килограм и с дължина от 25 сантиметра. Батерията обаче не му е била най-силната страна. Издържал е около 20-ина минути работа. „Животът на батерията не беше проблем, защото никой не можеше да държи телефона в ръка толкова дълго време“, шегува се Мартин Купър. След изтощаване е трябвало цяла нощ да се зарежда.

Motorola

Но въпреки успешно проведения първи разговор от Motorola DynaTAC минават 10 години преди реално да навлезе на пазара като свободно продаван продукт. В култовия филм Wall Street от 1987-ма има откъс, в който героят на Майкъл Дъглъс – Гордън Геко, използва именно Motorola DynaTAC.

Вижте възтановка, направена от Discovery Chanel, на събитията от 3 април 1973 г.